Skip to main content

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju na Sokolju, obilježena je godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu "Naselja heroja" Sokolja. Na ovom mjestu ispisana su imena boraca koji su za odbranu ovog naselja i Bosne i Hercegovine dali svoje živote. Među njima je bio i Smail Smajo Šikalo, koji je ranjen 1. decembra 1992. godine, a osam dana kasnije je preminuo.

Organizaciju ove bitne godišnjice upriličila su udruženja “Druga viteška” i “Naši heroji”, koja su pripremila i izložbu ratnih fotografija pod nazivom “Krovovi”, autora Azema Sućeske. Tokom dvodnevnog obilježavanja, kojem je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, poručeno je kako kultura sjećanja mora biti imperativ za budućnost.

“U ovom naselju devedesetih godina vodile su se veoma važne bitke, za stratešku poziciju kojom bi agresor uspio ući u grad, dovodeći ga tako u opasnost, međutim hrabri branitelji Sokolja su svaki put osujetili te planove. Pa stoga s razlogom i nosi naziv 'Naselje heroja', nakon herojskih podviga za našu današnju slobodu. Ove godine imao sam čast prisustvovati dvodnenom obilježavanju u organizaciji dva udruženja, pa mogu da kažem da postoji briga za očuvanjem kulture sjećanja, i prenošenje istine. Pamtimo naše heroje, i hvala im za našu slobodu”, poručio je ministar Osmanović.

U ovom naselju odigrale su se četiri velike bitke, 9. maja i 1. decembra 1992. godine, te 27. januara i 18. marta 1993. godine. Branitelji Sokolja uložili su ogromne napore da sačuvaju ovu teritoriju od agresora devedesetih godina.