Skip to main content

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, te obilježavanja Dana Udruženja generala BiH u kongresnoj dvorani hotela Holiday upriličena je svečana akademija, uz prisustvo političkog i vjerskog kora naše domovine.

Bila je ovo prilika da se prisutni zajednički prisjete datuma kada su postavljeni temelji savremene države u kojoj živimo danas, te trnovitog puta opstanka Bosne i Hercegovine. Akademiji je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je u svom obraćanju naglasio kako smo današnju slobodu platili najvećom valutom, našom krvlju.

''Predstavlja mi veliku čast što sam baš ja jedan od govornika, što imam priliku biti s ljudima koji su za mene lično 'dream team'. Sloboda nije stanje, sloboda je radnja, koju i danas činimo, i često ponavljam kako smo našu slobodu platili najvećom cijenom, krvlju naših šehida. Zadovoljstvo je biti u vašem društvu, naših generala koji su kreirali naše slobodno stanje danas, i koji nas konstantno podsjećate šta smo morali dati za suverenu Bosnu i Hercegovinu. To nipošto ne smijemo da zaboravimo. Uputio bih vam iskrene čestite povodom vašeg dana, ali i Dana državnosti, te vas istovremeno pozvao da ne zaboravimo da je naša domovina, od Une do Save i od Save do Drine, i da na svakom pedlju postoje mjesta stradanja naših sugrađana. Ovdje prvenstveno mislim na povratnike u Prijedor i okolna mjesta, gdje su naši ljudi zaboravljeni od svih, i prepušteni sami sebi. Pokažimo zajednički da nijedan milimetar naše Bosne i Hercegovine nije zapostavljen, i da svaki građanin mora imati živjeti život dostojan čovjeka. I neka to bude naš doprinos Danu državnosti, da pomažući drugima obilježavamo jedan od najvećih datuma Bosne i Hercegovine'', poručio je ministar Osmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je ovoj svečanoj akademiji, te tom prilikom istakao da su 25. novembar i 1. mart neraskidivo povezani i da su to dva najvažnija datuma u novijoj istoriji BiH. 

Ovim povodom prisutnim su se, na prigodan način, obratitli i generali Enes Husejnović i Senad Mašović, naglasivši kako žrtva i agresor ne smiju i nikada neće biti izjednačeni.