Skip to main content

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović sinoć je prisustvovao premijeri dokumentarnog filma ''Sarajevska arterija'', koji u 80 minuta govori o sarajevskom Tunelu spasa, arteriji - žili kucavici koja počinje opsadom Sarajeva 1992-1993. godine. Kroz arhivske snimke, snimke rekonstrukcije, izjave i svjedočanstva, "Sarajevska arterija" prikazuje život građana Sarajeva pod opsadom. Prikazan je i sarajevski Tunel spasa, od njegove ideje do izgradnje. 

Ministarstvo za boračka pitanja KS finansijski je podržalo ovaj projekt, koji za cilj ima njegovanje i baštinu kulture sjećanja. 

Sinoćnjoj premijeri psrisutvovao je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić. 

Kako je kazao ministar Osmanović, samo zajedničkim djelovanjem možemo sačuvati našu historiju od zaborava.

''Vrlo je bitno snimati, pisati i edukovati našu djecu o događajima koji su trajno obilježili našu historiju, i izuzetno je bitno ne dozvoliti da zaborav nadjača naše kolektivno pamćenje. Fond Memorijala radi izvrstan posao, kada se radi o promociji kulture sjećanja, i večerašnja premijera svjedoči tome. Tunel spasa bio je tada ključno mjesto za transport hrane, oružja, i često se dogodi da zaboravimo važnost ovog prostora u periodu opsade. Tada smo bili nesalomljivi, i evo i danas nosimo taj isti duh i baštinimo istinu, koja je ispred svega'', poručio je ministar Osmanović.

Film je premijerno prikazan povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine i autorsko je djelo Vanje Avdić Čabrić, koja potpisuje scenarij i režiju. Rađen je u produkciji Udruženja ''Reakcija'', a koproducenti filma su JU ''Fond Memorijala Kantona Sarajevo'', FTV i Moja TV.