Skip to main content

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović potpisao je danas Sporazum o sufinansiranju izgradnje Centralnog spomen-obilježja poginulim braniteljima u Hrenovici, sa načelnikom općine Pale u Bosansko-podrinjskom Kantonu Goražde,  Alminom Čutukom.

Ministarstvo za boračka pitanja KS sufinansirat će pomenuti projekt sa 20.000 KM.

Po riječima ministra Osmanovića, ovo je  nastavak podrške Bosansko-podrinjskom Kantonu Goražde, a sve u cilju njegovanja kulture sjećanja, kojom se mora obuhvatiti svaki pedalj naše domovine.

''Spomen obilježje u Hrenovici trajno će svjedočiti herojstvu poginulih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine sa ovog područja. Mi nažalost imamo mnogo ovakvih spomenika širom domovine, što daje uvid u stradanja naših branitelja. Kolektivni zaborav ne smije da nadjača kulturu sjećanja, a mi smo tu da prenosimo istinu i na ovaj način ostavimo trajni podsjetnik na događaje iz devedesetih godina. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo nastavit će pružati podršku svim narednim projektima, koji za cilj imaju afirmaciju kulture sjećanja, ali i unapređenja kvaliteta života boračke populacije i naših građana’’, poručio je ministar Osmanović.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Centralnog spomen-obilježja poginulim braniteljima u Hrenovici je 31.490 KM.

Načelnik općine Pale Almin Čutuk izrazio je zahvalnost Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo i resornom ministru kao i želju da se izuzetna saradnja nastavi u budućnosti.