Skip to main content

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas je u haremu Alipašine džamije obilježena 29. godišnjica od pogibije Esada Bajramovića – Ese, načelnika 105. motorizovane brigade Armije RBiH.

Bajramović je poginuo 7. novembra 1994. godine na Nišićkoj visoravni spašavajući ranjenog saborca  u akciji oslobađanja više okupiranih sela.

Današnjem obiilježavanju prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, te dogradonačelnik  Sarajeva Samir Avdić.

"Danas zajednički odajemo počast bosanskom patrioti, koji je časno izgubio svoj život braneći Bosnu i Hercegovinu i to spašavajući život svom saborcu. Njegovoj hrabrosti svedočimo svi, a i naša omladina, koja samo na taj način može sačuvati njegovo ime od zaborava. Nažalost, širom naše domovine obilježavamo tužne godišnjice stradanja naših heroja, ali smo istovremeno neizmjerno zahvalni za slobodu koju su nam pružili", poručio je ministar Osmanović.

Članovi porodice, prijatelji i saborci posjetit će i mjesto pogibije Ese Bajramovića i položiti cvijeće ispred spomen-ploče, te odati dužnu počast tom hrabrom borcu Armije RBiH.