Skip to main content

U organizaciji Udruženja 9. brdska brigada, danas je u općini Hadžići obilježena 31. godišnjica formiranja ove brigade. Cvijeće je najprije položeno na Centralnom spomen obilježju, dok je svečana akademija održana u multimedijalnoj sali Općine Hadžići. 

Godišnjica formiranja brigade različlitim aktivnostima obilježena je tokom proteklog vikenda, a današnjem obilježavanju prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović. U prisustvu Jahje Sadikovića, unuka heroja odbrane Bosne i Hercegovine Čedomira Domuza, ministar Osmanović je pripadnicima 9. brdske brigade uputio iskrene čestitke, te svima zaželio da budu istrajni u prenošenju istine i njegovanju kulture sjećanja, prvenstveno najmlađim naraštajima.

“Hrabri pripadnici 9. brdske brigade Armije RBiH, pored vlastitih života branili su i Put spasa, put koji je spajao Konjic sa tunelom u Sarajevu. Dakle, branili su jedini put kojim su stizali hrana i oružje u opkoljeni grad. Trebala je tada velika snaga, volja, ali i hrabrost da se odbrani ovaj životno važan koridor. Iako smo tada stekli slobodu, mi na istoj i danas radimo, jer sloboda nije stanje, nego i radnja. Nažalost, svjedoci smo i dugogodišnjeg progona pripadnika naše časne Armije, i samo istinom spremno dočekujemo sve napade, jer mi smo odgajali heroje, ne ratne zločince", kazao je ministar Osmanović.

Ovom prilikom, održani su i kraći časovi historije za omladinu u kojima se govorilo o časnoj borbi i slavnom putu ove brigade.

Odlukom predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića 5. novembra 1992. godine formirana je Deveta brdska brigada ARBiH, koja je bila prva organizovana formacija Armije BiH koja je pružila prvi otpor agresoru na teritoriji hadžićke općine. Učestvovala je u svim značajnim bitkama od Koščana, Igmana, Treskavice, Bjelašnice, Kreševa, Kiseljaka i Ilidže. Kroz brigadu je prošao 5.671 borac, od čega su 264 šehida položila živote, a preko 800 njenih pripadnika je teže ili lakše ranjeno.