Skip to main content

Ministri za boračka pitanja i unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Omer Osmanović i Admir Katica sastali su se danas u Banjoj Luci s predstavnicima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) na čelu s direktorom Almirom Badnjevićem.

Jedan od ciljeva današnje posjete bila je realizacije projekata digitalizacije u ostvarivanju pojedinih prava koja se tiču braniteljske populacije. 

Kada je riječ o pravima koje u Ministarstvu za boračka pitanja KS ostvaruju pripadnici braniteljske populacije, ona se prvenstveno vežu za prebivalište/boravište na području KS, te je stoga neophodno obezbijediti pristup podacima kojima raspolaže IDDEEA, u svrhu prevazilaženja administrativnih prepreka. 

Ministar Osmanović zahvalio se direktoru Badnjeviću na inicijativi koja se pokreće zajednički i koja u konačnici može donijeti samo određene benefite.

"U praksi bi ovaj potez značio smanjenje troškova postupka, te vrijeme čekanja na izdavanje uvjerenja o kretanju iz nadležnog MUP-a, a imajući u vidu da se za ostvarivanje dopunskih prava po zakonu godišnje zaprimi i do 20 hiljada zahtjeva, omogućavanjem pristupa podacima riješili bismo ova dva problema. Danas smo u Banjoj Luci uspjeli da dogovorimo kako i na koji način možemo digitalizovati ostvarivanje pojedinih prava braniteljske populacije, te na taj način olakšati i našim korisnicima, ali i zaposlenicima čitav taj proces podnošenja zahtjeva. Nadam se da ćemo uspjeti dobiti pristup podacima kojima raspolaže IDDEEA, i spremni smo obezbijediti sve tehničke uvjete za realizaciju ovog projekta", istakao je ministar Osmanović.

U cilju realizacije projekta digitalizacije, daljnja aktivnost bit će uvezivanje s nadležnim poreskim upravama kako bi se obezbijedili potrebni podaci, koji predstavljaju jedan od uvjeta za ostvarivanje određenih prava ove kategorije.

Također je razgovarano i o iskustvima validacije elektronskog potpisa za što efikasniji način poslovanja.

Značajan fokus je stavljen i na poboljšanu operabilnost u procesima dostavljanja ličnih dokumenata, zbog čega je u narednom periodu planiran niz aktivnosti koji će u konačnici olakšati preuzimanje dokumenata našim građanima.

"Izražavam punu podršku idejama i projektima direktora Badnjevića. Na osnovu prezentovanih planova otvorit će se mnogi modaliteti saradnje naših institucija. Raduju me buduća saradnja posebno u oblasti digitalizacije, među kojima smo istakli projekte E-JMBG i E-Prebivalište", izjavio je, između ostalog, ministar Katica.