Skip to main content

Kulturnim i sportskim aktivnostima u općini Ilijaš, obilježena je 29. godišnjica pogibije majora Hašima Spahića, komandanta OG-3 Vareš, Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Obilježavanje je počelo u nedjelju, Memorijalnim turnirom za omladinske kategorije ''Hašim Spahić'', te nastavljeno Projekcijom filma ''Hašim – Put u nezaborav'' za učenike devetih razreda osnovnih škola s područja općine Ilijaš. 

Centralna manifestacija upriličena je danas, Svečanom akademijom koja je evocirala uspomene na rahmetli Hašima Spahića i njegov doprinos u odbrani naše domovine. U Ilijašu su danas odali počast premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda, kao i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović. U svom obraćanju, ministar Osmanović istakao je kako je major Spahić sinonim odbrane Ilijaša i šireg područja. 
 
"U Ilijašu se osjećam kao kod kuće i uvijek se rado odazovem obilježavanjima koja njeguju kulturu sjećanja. Brigade s ovih prostora vodile su herojske bitke, i zato kada sretnete heroje tih brigada, odajte im pijetet koji su zaslužili. Oni nisu samo obični ljudi, oni su bili nadljudi. Borili su se protiv monstruma. Da, tako ćemo ih nazvati jer oni to i jesu. Niko od nas nije položio svoj život. Mi smo ubijani od strane tih istih monstruma, a samo se branili, sebe svoju porodicu i djecu. Mi nismo imali rezervnog položaja i nismo imali taj luksuz da gubimo bitke”, naglasio je ministar Osmanović.

Osvrnuo se i na heroje kojih više nema, ali i na one koji su večeras bili prisutni među djecom i omladinom.

“Kao ponosnom članu Specijalnog odreda policije 'Bosna', žao mi je što nisam imao priliku da stanem rame uz rame s Hašimom Spahićem ili našim Enesom Durakom, te Enverom Hadžiahmetovićem, herojima koji su među nama. Mi ovoj djeci moramo reći ko su bili Enver Šehović, Safet Zajko i Izet Nanić, ali i naučiti ih o našim heorinama poput Kornelije Jurić, dobitnice 'Zlatnog ljiljana', koje smo se danas sjetili i odali joj počast. Kornelija je imala samo 20 godina kada je ubijena, jer ona nije položila život, ona je mučki ubijena. Oduzeli su joj život dok je branila slobodu, a sloboda nije stanje, sloboda je radnja i na njoj se mora raditi neprekidno. Nama slobodu niko nije poklonio, platili smo je najskupljom valutom, našom krvlju. Iz svih ovih razloga, u obavezi smo da našoj omladini držimo časove historije, kako bi poželjeli da budu baš poput Hašima Spahića. Hvala vam što održavate kulturu sjećanja, potpora Ministarstva za boračka pitanja KS neće izostati, jer kultura sjećanja mora nadjačati kulturu zaborava. Mora nadjačati i kulturu poricanja, ali i revizionizma, u kojem nas kontinuirano optužuju, izokrečući historiju. Naposljetku, moramo preći iz jednog reaktivnog stanja u proaktivno, gdje mi počinjemo da vodimo bitke, jer dosta smo se branili svih ovih godina. Hvala vam što ste postojali i što i danas postojite i što živite za domovinu Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je ministar Osmanović.
 
Prisutnima se na večerašnjoj akademiji obratio i općinski načelnik Akif Fazlić, te Iljko Barić koji je govorio o ratnom putu majora Hašima Spahića.

Odlazak na Moševačko brdo bit će upriličen sutra, kada će biti održan i prigodan program na mjestu pogibije rahmetli Hašima Spahića, čime će biti završeno obilježavanje 29. godišnjice od pogibije heroja odbrane Ilijaša, ali i Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, major Hašim Spahić poginuo je na Moševačkom brdu 11. oktobra 1994. godine na prvim odbrambenim linijama.