Skip to main content

U haremu Alipašine džamije, uz prisustvo članova porodice, saboraca te političkih zvaničnika, danas je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena 28. godišnjica pogibije heroja Goražda i Sarajeva, “Zlatnog liljana”, Zaima Imamovića.

Poštenje, hrabrost i herojstvo bile su odlike ovog čovjeka, čiji je život, nažalost, prerano ugašen. Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH, veliki čovjek, patriota, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata, poginuo je od gelera. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja, spajanja goraždanske sa slobodnom teritorijom ostatka države. 

Odavanju počasti  Zaimu Imamoviću prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

‘’Danas se zajednički prisjećamo istinskog heroja i simbola odbrane grada Goražda, našeg Zaima Imamovića, čiji je prerani odlazak bio nenadoknadiv gubitak za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, nije dočekao da uživa u stečenoj slobodi, smrt je ipak bila brža od ispunjenja želje da dođe do Drine. Godinama kasnije, na ovom mjestu slavimo našeg legendarnog heroja i prenosimo istinu našim naraštajima. Njegujte, čuvajte i pamtite, jer samo tako ne puštamo ljude poput Zaima u trajni zaborav, i pokazujemo da nam nije svejedno ni 28 godina kasnije’’, poručio je ministar Osmanović.

Zaim Imamović je poginuo 9. oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj. Dao je herojski doprinos oružanom otporu rata u Republici Bosni i Hercegovini. Obavljao je u činu majora dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH, te je bio jedan od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođeno šire područje grada Goražda te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Mezar Zaima Imamovića nalazi se u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, a posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.