Skip to main content

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" prisustvovao edukaciji na kojoj je predstavljen vodeći svjetski eksoskeletalni sistem Re Walk personal 6.0. Ovaj sistem se koristi za rehabilitaciju osoba s povredom kičmene moždine.

Riječ je o edukaciji koja je prvi put održana u Sarajevu i sistemu koji predstavlja revolucionarni napredak kada se radi o povredama ovog tipa. S obzirom na to da u Kantonu Sarajevo postoji određeni broj ratnih vojnih invalida paraplegičara koji bi bili i potencijalni korisnici ovog zdravstvenog pomagala, ministar Osmanović je pohvalio rad Opće bolnice i napore koje ulažu u resocijalizaciji braniteljske populacije.

"Nakon što smo prethodno krenuli u realizaciju projekta uspostavljanja veteranskog odjela u okviru Opće bolnice, danas smo imali priliku da se upoznamo i s vrsnom novinom koja se tiče paraplegičara i poboljšanja kvaliteta njihovog života. Drago mi je da mogu da budem dio ove edukacije i cjelokupne priče sa zajedničkim ciljem, a to je poboljšanja zdravstvenih prilika, ne samo paraplegičara, nego i svih građana naše države", poručio je ministar Osmanović.

Današnja edukacija održana je u saradnji s kompanijama „Re Walk Robotics“ iz Berlina i „OrtoSar“ iz Sarajeva. Završetkom edukacije uposlenici Opće bolnice bit će prvi certificirani terapeuti u Bosni i Hercegovini za primjenu ReWalk sistema u rehabilitaciji pacijenata.

Inače, ReWalk sitem je u primjeni širom svijeta, s više od 500 certificiranih rehabilitacionih ustanova u Evropi. U Njemačkoj je ovaj sistem priznat kao medicinsko pomagalo za dnevnu upotrebu i njihove zdravstvene organizacije snose troškove nabavke sistema za svoje osiguranike koji su paraplegičari i kojima je omogućeno da nakon rehabilitacije ReWalk mogu koristiti u svakodnevnom životu.