Skip to main content

Nizom kulturnih i sportskih dešavanja, u Goraždu je obilježen 18. septembar, Dan prvog oslobođenja tokom agresije, Dan Bosanskopodrinjskog kantona i Grada Goražde. Ovaj grad se danas ponosi epitetom herojskog, jer je to jedini bh. grad na Drini koji se uspio odbraniti tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Cvijeće je najprije položeno na Centralnom spomen-obilježju, gdje je odata počast šehidima i poginulim braniocima, te na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992-1995. godine.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je u Goraždu odao počast, te prisustvovao svečanoj akademiji povodom ovog historijski bitnog datuma.

„Ovih dana, nažalost, svjedočimo svojevrsnom revizionizmu historije, kroz orkestrirani napad na grad heroja, u kojem se agresor pokušava da izjednači sa žrtvom. Napadaju naše heroje, podižu optužnice protiv ljudi koji su branili goli život i svoja ognjišta, dok istovremeno porodice ubijenih u ovom gradu još čekaju pravdu. Napominjem da za zločine u Goraždu, zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija, još niko nije procesuiran, što je još jedan udarac pravosuđa na Bošnjake. Više nego ikada, potrebno nam je jedinstvo, i herojski podvizi, kao i prije 31 godinu, kada je oslobođen jedini preostali grad na Drini, što je bila najveća slobodna teritorija u to vrijeme u Bosni i Hercegovini. Želim da vjerujem da su patnje i progoni našeg naroda završeni, i da će se konačno znati napraviti razlika između heroja koje mi poznajemo, i presuđenih ratnih zločinaca, koje pamti druga strana“, poručio je ministar Osmanović.

Pored ministra Osmanovića, Goražde je, među ostalim, danas posjetio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, te mnogobrojne zvanice iz političkog i vjerskog života BiH.

Podsjetimo, prije tačno 31 godinu, grad na Drini oslobođen je zahvaljujući vojnim operacijama „Krug“ i „Drina“. Bio je to najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, a oslobođeno je više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom. Tada je Goražde dobilo epitet grada heroja. Također, prema zvaničnim podacima, u ovim akcijama poginula su 64 borca.