Skip to main content

Ono što nismo zapisali ili snimili, svjedoci smo, često biva zaboravljeno, i nerijetko ostane u krhotinama prošlosti. Knjige, audio i video zapisi, tu su da nam posvjedoče i ostave trajan podsjetnik na period ili pak heroje jednog vremena. Projekt očuvanja i njegovanja kulture sjećanja kroz pisanu riječ s tematikom iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine isključivo podržava djela koja ostaju u emanet naraštajima koji dolaze.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo iz godine u godinu, finansijski podržava izdavanje knjiga, snimanje filmova koji nerijetko prate živote heroja koje pamti naša domovina. 

Danas su svoje promocije imala dva autora, a oba su podržana od strane Ministarstva, kroz navedeni projekt.

U prostorijama Centra za kulturu i mlade Općine Centar, promovisana je knjiga “Već viđeno”, autora Samira Peljte, dok je nešto kasnije na stadionu Grbavica upriličena premijera dokumentarnog filma “Plava priča – Đilda” o heroju odbrane Sarajeva i vođi navijača “Željezničara” Dževadu Begiću Đildi.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je, kako je kazao, uživao u djelima koja pamte, ali i prenose istinu. Pored ministra Osmanovića, promociji knjige “Već viđeno” prisustvovao je i Davor Čičić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Izuzetno sam ponosan što i nakon toliko godina svjedočimo djelima, koja doprinose njegovanju našeg kolektivnog pamćenja, i drago mi je što mogu da kažem da smo podržali oba projekta. Naš Samir je kroz vlastito iskustvo kao demobilisani branitelj, ranije na papir prenio težak period ratnih devedesetih, te tako ostavio svoj lični pečat za budućnost, te u ovoj večeras promovisanoj podsjetio na stradanja Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu”, istakao je ministar Osmanović.

Na stadionu Grbavica večeras je bilo posebno emotivno, posebno za sve one koji su poznavali Đildu, i s njim djelili tribine, ali i rovove. Ovom prilikom, ministar Osmanović poručio je kako je Đilda postao bosanska legenda.

“Kao što je Đilda bio iskreni vođa navijača Želje, srčani zaljubljenik plavih, tako je sa istim žarom i patriotizmom krenuo u borbu protiv agresora. Svojim je srcem branio domovinu, istim onim kojim je bodrio svoj 'Željezničar'. Zahvalni smo što nas je branio jedan ovakav čovjek, legenda bosanskog otpora”, rekao je nakon promocije filma ministar Osmanović.

Za projekte pisane riječi u 2023. godini iz Budžeta Kantona Sarajevo izdvojeno je 100.000 KM, a sve s ciljem njegovanja kulture sjećanja, kako bi se na dostojanstven način obilježila 31. godišnjica od početka agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.