Skip to main content

Sporazum o sufinansiranju radova u okviru izgradnje Memorijalnog kompleksa “Žuč”, u općini Novi Grad, danas su potpisali ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i načelnik općine Semir Efendić.

Današnjem potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar finansija KS Emir Dedović, kao i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović.

Izgradnja Memorijalnog kompleksa “Žuč” sastavni je dio Projekta “Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995”, koji ima za cilj unaprjeđenje i očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata na jedinstvenom kulturno-historijskom prostoru.

Povodom današnjeg potpisivanja sporazuma, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović kazao je kako realizacija projekta teče u skladu s projektnim zadatkom.

‘’Žuč je simbol odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Na obroncima ovog sarajevskog uzvišenja živote su izgubili najhrabriji sinovi naše zemlje, i sasvim je prirodan slijed događaja realizacija jednog ovakvog projekta, koji će biti najveći spomenik našim braniocima i njihovom doprinosu odbrani domovine. Drago mi je da se radovi na spomeniku nastavljaju, kao mjestu očuvanja historijskog pamćenja i suočavanja s prošlošću. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i u narednom periodu nastavit će podržavati izgradnju kompleksa, kako bi građani Sarajeva, ali i čitave Bosne i Hercegovine dobili dostojanstveno mjesto koje će ih trajno podsjećati na težak period agresije koji je iza nas’’, istakao je ministar Osmanović.

Prema riječima načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, u narednom periodu intenzivirat će se izgradnja Memorijalnog kompleksa ‘’Žuč’’, kako bi ova monumentalna građevina što prije svjedočila proteklom periodu. Također se zahvalio na saradnji, ali i podršci Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo koja nije izostala u proteklom periodu.

Posljednjih godina intenzivno se radi na tome kako bi se od zaborava sačuvala ova lokacija i njen značaj u periodu 1992 – 1995., u nastojanju da ovaj prostor dobije memorijal, gdje bi se na dostojanstven način mogle obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka te da bi se sve ono što se dešavalo tokom protekle agresije moglo na ispravan način pamtiti i prenositi na generacije koje dolaze.

Iz Budžeta Kantona Sarajevo za ovu namjenu u 2023. godini izdvojen je milion konvertibilnih maraka, a bit će uključeni radovi na izgradnji muzejskog dijela i sadržaja koji se nalaze u muzejskom dijelu.