Skip to main content

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović održao je danas radni sastanak s načelnikom Općine Travnik, brigadnim generalom OSBiH Kenanom Dautovićem. Povod sastanka je manifestacija "Dani pobjede, dani ponosa", koja se po prvi put obilježava u ovoj općini, te podrška ovom historijskom datumu u odbrani Bosne i Hercegovine. 

Jedna od najbriljatnijih pobjeda, koja se devedesetih godina odigrala na Vlašiću, na čelu sa generalom Mehmedom Alagićem, rezultirala je stvaranjem uvjeta za mnogo snažniju međunarodnu i diplomatsku aktivnost, kao uvertiru za Dejtonski mirovni sporazum.

Ministarstvo za boračka pitanja KS pružilo je u proteklom periodu podršku projektima izgradnje Spomen-parka "Galica", a prema riječima ministra Osmanovića, iako je kultura sjećanja razvijena kod naroda BiH, ovakvi datumi prilika su da se podigne nivo svijesti na mnogobrojne pobjede naše Armije iz tog perioda.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da sam imao priliku da razgovaram s predstavnicima Općine Travnik, gdje smo razgovarali ne samo o manifestaciji 'Dan ponosa, dani pobjede', nego i o narednim projektima koji će poslati snažnu poruku jedinstva i jačanja kulture sjećanja, a koje ćemo podržati u skladu s raspoloživim sredstvima. Ova značajna manifestacija koju Travničani obilježavaju u septembru, šalje poruku opredjeljenosti da zajednički čuvamo našu jedinu domovinu i sukladno tome podrška Ministarstva za boračka pitanja KS neće izostati. Ono što smo također izdvojili kao bitan segment jeste snimanje dugometražnog filma o svim ključnim doagađajima koji su se ratnih devedesetih godina dogodili na Vlašiću, kako bismo i na taj način prenijeli poruku našim mlađim naraštajima", istakao je ministar Osmanović.

Oslobađanje najvišeg vrha planine Vlašić (Opaljenika) označio je, u simboličkoj ravni, početak "bosanskog proljeća" u vidu nezaustavljivog pobjedničkog i oslobodilačkog hoda Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ova veličanstvena pobjeda donijela je prevagu na bojnom polju, pokazujući sposobnost Armije RBiH da vodi složene višednevne operacije, kao i da zauzme objekte operativno-strateškog značaja.