Skip to main content

Polaganjem cvijeća, te učenjem fatihe na Spomen-obilježju u Boljakovom potoku, predstavnici Kantona Sarajevo predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, zastupnik Jasmin Šaljić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović obilježili su danas 31. godišnjicu pogibije Smaila Smaje Šikala, dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Medalja za hrabrost". 

Počast je također odata i bosanskohercegovačkim ratnim herojima, pomoćniku komandanta za sigurnost Prve motorizovane brigade Armije RBiH Ferizu Tumbulu, dobitniku "Zlatnog ljiljana", koji je poginuo u bici za oslobađanje Visa 8. decembra 1992. godine, kao i komandiru čete iz Treće motorizovane brigade Senadu Čoliću, koji je poginuo istog dana na Sokolju.  

Na Akademiji posvećenoj spomenutim i svim ostalim herojima odbrane Sarajeva, večeras se, pored ostalih govornika, prisutnima obratio ministar Osmanović, kazavši kako je heroj Smail Šikalo bio jedan od najboljih među najboljima.

“Često zaboravimo vrijednost jednog života i šta je u to vrijeme značilo napustiti svoj dom, uz neizvjesnost povratka istom. Volio bih da više cijenimo naše heroje, njihovu žrtvu i cijenu naše slobode. Mi tu slobodu još branimo i siguran sam da će je braniti i naši budući naraštaji. Na tom putu ne smijemo posrnuti, svjesni da je kultura sjećanja naš mehanizam prenošenja istine. Na nama je da se s ponosom prisjećamo jedne hrabre generacije branitelja koji su branili domovinu i u toj borbi dali svoje najvrijednije. Neka je vječni rahmet i slava našim gazijama, a nama u nasljedstvo poruka da pamtimo, opominjemo i nikada više ne dozvolimo sličan scenarij”, poručio je ministar Osmanović.

Rahmetli Šmajo Šikalo bio je komandir vojne policije 2. viteške motorizovane brigade Armije RBiH i jedan od prvih dobrovoljaca koji su se prijavili da brane svoj grad početkom agresije na našu zemlju. 

Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede 1992. godine, a posljednji u blizini Naselja heroja Sokolje, kada ga je geler pogodio u glavu dok je pomagao ranjenom saborcu. Nakon sedam dana podlegao je povredama.