Skip to main content

Polaganjem cvijeća, te odavanjem počasti predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine danas su obilježili 31. godišnjicu Prve slavne viteške brigade. Na lokacijama šehidskog mezarja Kovači, te harema Alipašine džamije, prisutni su se prisjetili šehida i poginulih branitelja ove brigade, koji su u borbenim djestvima položili svoje živote za domovinu. Svečana akademija upriličena je na lokalitetu “Dječije kuće” na Grbavici, uz prisustvo brojnih delegacija koje su obilježile Dan brigade, koja s ponosom nosi naziv viteška.

Današnjim aktivnostima prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, kazavši kako zajednički svjedočimo sjećanju na vitezove, hrabre momke čije je cilj bio slobodna Bosna i Hercegovina. 

“Meni je uvijek velika čast ali i odgovornost da stanem ispred svih vas i pokušam reći nešto što već nije rečeno o pripadnicima Prve slavne viteške brigade. Ne nosi ova brigada bez razloga taj prefiks viteška, a ni slavna, jer vi to jeste – slavni vitezovi našeg grada. Bila je privilegija biti rame uz rame s vama u zajedničkim operacijama devedesetih, te iz prve ruke svjedočiti o vašoj hrabrosti. Ova brigada pamti velike heroje, Envera Šehovića, ali i heroinu Fadilu Odžaković Žutu, prkosne pripadnike Armije RBiH koji su stali na bedeme domovine, a za slobodu dali svoje navrijednije – živote. Naša je obaveza da ih mi zapamtimo za vremena koja dolaze i ne samo njih nego i sve pripadnike brigade, njih 624 koji su utkali svoje živote u temelje slobodne Bosne i Hercegovine. Neka im je vječni rahmet i slava", istakao je u svom obraćanju ministar Osmanović. 

Uz čestitke povodom Dana brigade, kazao je je kako mu je želja da na slobodi radimo kontinuirano, "jer sloboda nije stanje već radnja, čak i trideset jednu godinu kasnije”.

Udruženje obilježava veličanstvene pobjede pripadnika Prve mehanizovane brigade, koji su u sadejstvu s pripadnicima Vogošćanskih odreda i Druge motorizovane brigade od 5. do 16. decembra 1992. godine oslobodili sjeverozapadne padine Orlića, selo Živkoviće, čuvenu kotu 850, kotu 830, selo Jezera, Vis i Golo Brdo. U toj borbi, 58 pripadnika brigade dalo je svoje živote. Zbog izuzetnog značaja osvajanja kote 850 za grad Sarajevo, komanda brigade je odredila 5. decembar za obilježavanje Dana brigade.

Za svoje veličanstvene pobjede i uspjehe u oslobađanju i odbrani svoje domovine dobila je počasne nazive slavna i viteška.

Za odbranu domovine živote su dala 624 pripadnika ove brigade, više od 2.000 je lakše ili teže ranjeno, 71 pripadnik je dobitnik značke "Zlatni ljiljan" dok su posebna odlikovanja dobila tri pripadnika - narodni heroj Enver Šehović, heroina Fadila Odžaković Žuta koja je odlikovana ordenom Zlatnog grba s mačevima, te komandant Prve slavne-viteške brigade Ibrahim Dervišević koji je odlukovan ordenom Zlatni ljiljan sa zlatnim vijencem.