Skip to main content

U znak sjećanja na braću Bidu i Behudina Bašovića, pionire borilačkih sportova u Bosni i Hercegovini, danas je u Domu mladih upriličen 21. memorijalni kickboxing turnir “Braća Bašović”, koji se tradicionalno održava u Sarajevu. Turnir je svečano otvorio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, uz podsjećanje na Bidu i Behudina, sportiste i heroja grada Sarajeva.

“Pripala mi je čast da otvorim ovaj turnir, uz zajednički prisjećanje na Bidu i Behudina Bašovića koji su svoje sportske uspjehe stavili po strani i nesebično se stavili na raspolaganje u odbrani domovini. Stoga su oni s razlogom sinonim za branitelje, ali i za sportiste. Velika sportska imena, ali i veliki heroji i njihova prerano ugašena mladost nama su ostavljeni u emanet da ih se na ovaj način sjećamo. Naša sloboda nije stanje, nego i radnja koju i trideset godina poslije činimo. Drago mi je da vidim da se iz godine u godinu, povećava broj učesnika na turniru što samo govori kako organizatori rade odličan posao. Svim akterima turnira želim mnogo sportske sreće danas, i nadam se da ćemo ga uspjeti podići na još veći nivo, jer su to Bido i Behudin zaslužili svojim uspjesima”, poručio je ministar Osmanović.

Podsjetimo, Behudin Bašović je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu – Trogir 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije. Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom Grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan". Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i najboljim sportistom BiH. Također je bio prvak Jugoslavije u full kontaktu.