Skip to main content

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i novoizabrani načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić razgovarali su jučer o započetim projektima na području ove općine, ali i onome što je u narednom periodu  potrebno uraditi za boračku populaciju.

Poboljšanje statusa korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, ali i projekti njegovanja kulture sjećanja bili su u fokusu ovog sastanka na kojem je prisustvovao direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić.

''U narednom periodu zajednički ćemo izvršiti sanaciju nekoliko stambenih jedinica koje će biti dodijeljene boračkoj populaciji, što će Općina Stari Grad i ovo ministarstvo podržati sa po 100 hiljada KM. Razgovarali smo o izgradnji spomen obilježja na Širokači, o projektu revitalizacije kasarne 'Mustafa Hajrulahović Talijan', te izgradnji Muzeja opsade u objektima koji se nalaze u centralnom dijelu općine. Nadam se da ćemo sa načelnikom Čengićem imati izvrsnu saradnju u resoru braniteljske populacije, i ovom prilikom bih mu također poželio sreću u mandatnom periodu", poručio je ministar Osmanović.

Načelnik Čengić je naglasio da će do kraja godine, odmah nakon usvajanja rebalansa budžeta, realizovati i zaostalu obavezu pomoći rada Memorijalnog centra Sarajevo.