Skip to main content

MiPovodom obilježavanja 31. godišnjice formiranja Druge viteške motorizovane brigade, te godišnjice Udruženja „Druga viteška Novi Grad Sarajevo“, večeras je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad upriličena svečana akademija, kojom su se prisutni još jednom prisjetili vitezova koje pamte ova sarajevska općina i grad Sarajevo. 

Članovi porodica, saborci, mnogobrojne zvanice s općinskog i kantonalnog nivoa vlasti, te pripadnici Druge viteške brigade večeras su odali počast svim šehidima, ali i evocirali uspomene na herojski put branitelja iz ove brigade. Tome je prethodilo polaganje cvijeća na Spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad. 

Ovim aktivnostima prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je u svom obraćanju naveo da je sloboda koju danas uživamo skupo plaćena, ne dolarima, markama niti dinarima, nego nažalost krvlju naših šehida i saboraca. 

„Nama su za ponos naši vitezovi, i svi branitelji širom naše prkosne domovine. Ako se okrenete oko sebe, vidjet ćete lica tih vitezova, možda nešto starija ali i dalje puna viteškog inata. Njih s velikim poštovanjem slavimo. Kao uspomenu na ovu brigadu i trajnu uspomenu koju želimo da ostavimo ovom gradu. I baš zato Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo s Općinom Novi Grad finansira projekt izgradnje Memorijalnog kompleksa na Žuči, koji će služiti kao trajni podsjetnik na odbranu našeg grada”, poručio je, između ostalog, ministar Osmanović.

Ovom prilikom, pozvao je i sve političke lidere da u ovim turbulentnim vremenima za našu domovinu donose hrabre odluke, koje će Bosnu i Hercegovinu odvesti u prosperitetniju budućnost. 

Na svom viteškom ratnom putu, 38 pripadnika ove brigade odlikovano je najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan". Za naročito ispoljene zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine, zaštiti građana, iskazanoj hrabrosti, odlučnosti i požrtvovanju u izvršavanju borbenih i drugih zadataka, kao i ostvarenim ukupnim rezultatima u borbi protiv agresora, 15. aprila 1993. godine Naredbom Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, a povodom prve godišnjice Armije RBiH, Drugoj motorizovanoj brigadi dodijeljen je i počasni naziv "viteška".