Skip to main content

Na najvišem vrhu na Vlašiću, na lokalitetu Galica, danas je održana manifestacija “Dani pobjede, dani ponosa”. Jedna od najbriljatnijih pobjeda, koja se devedesetih godina odigrala na Vlašiću, na čelu s generalom Mehmedom Alagićem, rezultirala je stvaranjem uvjeta za mnogo snažniju međunarodnu i diplomatsku aktivnost, kao uvertiru za Dejtonski mirovni sporazum. Uz prisusutvo članova Predsjedništva Bosne i Hercegovina, predsjedvajućeg Željka Komšića, te Denisa Bećirovića, kao i mnogobrojnih zvanica vjerskog i političkog života, danas je simbolično podignuta monumentalna zastava s ljiljanima na najvišem vrhu Vlašića. Današnjoj manifestaciji, prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je već ranije izrazio punu podršku projektima na Galici, Opaljeniku, te Ljutoj Gredi koji za cilj imaju njegovanje kulture sjećanja. 

“Zadovoljstvo je danas biti na ovdje i zajednički svjedočiti opredijeljenosti za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, i očuvanju njene historije. Svjedočili smo devedesetih na Vlašiću jednoj od najvećih pobjeda naših hrabrih momaka, svjedočili smo kreiranju vojne sile, i međunarodno priznate Armije BiH. Kao što smo tada stali u odbranu domovine, s jednim ciljem, tako nam je i danas potreban jedan 'politčki Vlašić' i potpuna mobilnost da se odbranimo od neprijatelja koji prijete suverenosti jedine nam Bosne i Hercegovine. Mi se umoriti nećemo, i svaki pedalj naše države je zajednički kao što je to bio i stotinama godina unazad”, poručio je u svom obraćanju na lokalitetu Ljuta Greda ministar Osmanović.

Prisutnima su se također obratili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i Denis Bećirović član Predsjedništva BiH. Ovom prilikom, uručene su i zahvalnice, a jedna od njih je za nesebičan doprinos pri realiziji projekata u Travniku uručena i ministru Osmanoviću.

Oslobađanje najvišeg vrha planine Vlašić - Opaljenika označio je, u simboličkoj ravni, početak "bosanskog proljeća" u vidu nezaustavljivog pobjedničkog i oslobodilačkog pohoda Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ova veličanstvena pobjeda donijela je prevagu na bojnom polju, pokazujući sposobnost Armije RBiH da vodi složene višednevne operacije, kao i da zauzme objekte operativno-strateškog značaja.