Skip to main content

Herojsku Žepu, epitet kakav s pravom nosi ovo mjesto na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, posjetili su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, te direktor JU “Fond Memorijala KS” Ahmed Kulanić.

Ratna enklava, koja je 1995. godine svjedočila genocidu, danas često zapostavljena i zaboravljena, Žepa je mjesto gdje su dom obnovili povratnici koji nisu odustali od svoga ognjišta. 

Povod posjete bili su projekti koje je podržalo Ministarstvo za boračka pitanja KS i Fond Memorijala, te njihova implementacija u Žepi. Bila je ovo također prilika i da se, kroz interakciju s povratnicima, dođe do rješenja za određene probleme s kojima se svakodnevno susreću.

“Mi smo u prethodnom periodu kroz projekte kulture sjećanja i njegovanje odbrambeno-oslobodilačkog perioda, pružili podršku Medžlisu Islamske zajednice Žepa želeći da aktivno sudjelujemo u projektima obnove svakog pedlja Bosne i Hercegovine. Tu nećemo stati, s obzirom na to da ćemo u narednom periodu zajednički raditi na realizaciji projekata u selu Purtići, šehidskog mezarja u Žepi, te sanaciji postojećih spomenika na području Žepe. Nadam se da će u budućnosti sve više povratnika zvati Žepu svojim domom, a na nama je da radimo na tome. Današnja posjeta rezultat je zajedničkih napora da obezbijedimo da zaborav ne nadjača sjećanje, i drago mi je da možemo podržati projekte koji njeguju kulturu sjećanja, koje ostavljamo prvenstveno povratnicima u Žepi, ali i generacijama koje dolaze”, istakao je ministar Osmanović.

Žepa je tokom agresije dala mnogo šehida, ali i heroja koja ne zaboravljamo i koja pamtimo. Jedan od njih je svakako i Avdo Palić, koji je herojski položio svoj život za slobodu, koja je tada bila imperativ. Rezolucijom UN-a 16. aprila 1993. godine proglašena je “zaštićenom zonom”. Žepljacima je oduzeto naoružanje i Žepa je povjerena na čuvanje UN snagama. Međutim, 25. jula 1995. godine Žepu su bez otpora ukrajinskog bataljona okupirale srpske snage. U odbrani Žepe je poginulo 457 osoba.

U ovom zaboravljenom mjestu se nalazi veliki broj historijskih znamenitosti, a jedna od njih je i Redžep-pašina kula iz 16. stoljeća koja je tokom agresije na BiH zapaljena, kao i cijelo naselje.