Vratit ćemo dignitet i dostajanstvo borcima kakvo oni i zaslužuju

Upoznavanje sa problematikom boračke populacije sa područja općine Stari Grad bio je povod današnjeg sastanka ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharema Fiše sa predstavnicima Jedinstvene koordinacije temeljnih boračkih organizacija ove općine, koja broji 12 udruženja.

„Želim vas informisati da je Budžet Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo u odnosu na prošle godinu umanjen za 10 miliona KM, te da smo vrlo malo sredstava dobili rebalansom Budžeta za 2015.godinu, ali ćemo uprkos tome nastojati da riješimo elementarne potrebe naših boraca“, istakao je ministar Fišo te dodao kako će učiniti sve da vrati dignitet i dostojanstvo braniteljima kakvo oni i zaslužuju.

Podsjetio je da se na području Općine Stari Grad nastavlja sa izgradnjom Muzeja opsade i odbrane grada Sarajeva 92-95, što će zasigurno doprinijeti i razvoju ratnog turizma, a to je zapravo samo jedan od projekata koje realizuje resorno ministarstvo.

Ovom prilikom, ministar Fišo je prisutne upoznao da je pored spomenutog projekta Ministarstvo za boračka pitanja pokrenulo i osnivanje boračkih zadruga u Kantonu Sarajevo, jer je prioritet rada ovog ministarstva prije svega jačanje ekonomije i njeno uvezivanje sa boračkom populacijom.

Najavio je da resorno ministarstvo ima za cilj da u Kantonu Sarajevo formira jedna jaku jedinstvenu boračku organizaciju, sličnu onoj koja je bila organizovana poslije Drugog svjetskog rata.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o zapošljavanju demobilisanih boraca, rješavanju njihovih stambenih pitanja. Tokom sastanka ukazano je na probleme s kojima se susreću porodice šehida, odnosno njihova djeca koja se školuju, a koja nakon srednjih škola i fakulteta teško dolaze do zaposlenja.