Pripadnici Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine su neponovljiva generacija heroja

"U odnosu na ranije godine, novina obilježavanja 23.godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine je učešće velikog broja mladih ljudi, odnosno djece te neponovljive herojske generacije koja je voljela više svoju državu Bosnu i Hercegovinu nego sebe“, istakao je na konferenciji za medije ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

On je naveo kako se na mnogim američkim univerzitetima izučava strategija odbrane samog grada Sarajeva, a prema njegovom mišljenju svaki građanin Sarajeva je na neki način bio heroj.

„Nikad ne smijemo zaboraviti značaj formiranja Prvog korpusa i činjenicu da je njenih 6.585 pripadnika živote dalo za državu BiH, a da nažalost do danas ne postoji u Sarajevu nijedan trg koji nosi naziv ovog korpusa“, naglasio je ministar Fišo te vezano za to najavio kako će vrlo brzo biti upućena inicijativa u Skupštinu Kantona Sarajevo da jedan od trgova dobije naziv po Prvom korpusu.

Prvi korpus Armije RBiH, je bio jedan od sedam korpusa u sastavu Armije RBiH, a zona njihove odgovornosti tokom srpske i hrvatske agresije na BiH bilo je područje Sarajeva. Korpus je 1992. godine brojao 34.500 pripadnika da bi taj broj tri godine poslije narastao na 40.500 pripadnika. Njih 472 je odlikovano najvišim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan”, 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”, dok je 29 pripadnika odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH. Osim toga, tri brigade u sastavu ovog korpusa su odlikovane kolektivnim priznanjem slavna, a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem viteška. Prvi korpus Armije RBiH je 2010. godine dobio kolektivnu Šestoaprilsku nagradu.

„Program obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine započet će sutra 01. septembra odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima ARBiH na mezarjima Kovači, Alipašina džamija i Stadion te polaganjem cvijeća na Spomen obilježje ubijenoj djeci Sarajeva kao i na grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko, u periodu od 10:00 do 12:00 sati i to uz prigodan vjerski program“, pojasnila je ovom prilikom sekretar Ministarstva za boračka pitanja KS Belma Adilović.

Kazala je da će se za pripadnike Prvog korpusa pravoslavne vjeroispovijesti parastos održati u 11:00 sati u Staroj pravoslovnoj crkvi, a misa zadužnica za pripadnike katoličke vjeroispovijesti u isto vrijeme u crkvi „Ćirilo i Metodije“.

Prema njenim riječima, centralna ovogodišnja manifestacija obilježavanja ovog izuzetno značajnog datuma za odbranu Sarajeva i BiH održat će se u Memorijalnom kompleksu Kovači sa početkom u 20:00 sati, pod simboličnim sloganom „Čuvari Srca Bosne“. Službeni početak prigodnog programa planiranog ovim povodom započet će ispaljivanjem topovskog plutona sa Žute tabije. Zatim će biti prikazani kratki 3D film o odbrani i opsadi Sarajeva te filma o djeci heroja pod nazivom „Računajte na nas“.

U odnosu na prethodne godine ove će sa centralne manifestacije izostati muzički dio programa, a novac planiran za to bit će uplaćen Fondaciji 'Obrazovanje gradi BiH' za stipendiranje pet učenika“, rekao je Osman Smajlović  pomoćnik ministra za boračko – invalidsku zaštitu.

Planirano je da se prisutnima obratiti i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar za boračka pitanja Muharem Fišo te predsjednik Fondacije „Obrazovanje gradi BiH“ i penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak. Kompletan program bit će prožet prigodnim kulturno-umjetničkim programom u okviru kojeg će biti izveden i njegov poseban dio pod nazivom „On meni nema Bosne“.