Obilježena godišnjica pogibije Safeta Zajke

Komandant 2. viteške motorizovane brigade Safet Zajko, rođen 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog, poginuo je 17. juna 1993. prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe uz vojne počasti Drugog pješadijskog voda Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) na Centralnom spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, u nedjelju je obilježena godišnjica pogibije generala Armije RBiH Safeta Zajke.

Godišnjici obilježavanja pogibije dobitnika ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan“ prisustvovali su  predstavnici federalnog i kantonalnog ministarstva za boračka pitanja, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, predstavnici  Saveza dobitnika ”Zlatnog ljiljana” KS, porodica Zajko, bivši pripadnici Armije BiH i Zajkini suborci.

Osman Smajlović, pomoćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, izjavio je kako se danas obilježava godišnjica pogibije jednog od najvećih sinova u odbrani države BiH, heroja oslobodilačkog rata Safeta Zajke.

”Danas doprinosimo kulturi sjećanja, naravno, kroz kulturu sjećanja jačamo identitet naroda i države BiH i to je put i to su vrijednosti koje nas vode u Evropu”, rekao je Smajlović.

Avdo Mizdrak, Zajkin suborac, o svom komandantu ima samo riječi hvale i svake godine prisustvuje programima obilježavanja godišnjice.

Dodao je kako je Zajko od vojnika tražio ono što treba, da se bore za državu, a oni su to prihvatali punim srcem. Ponosan što je bio Zajkin suborac, podsjetio je kako je bilo neshvatljivo kada su dobili vijest da je njihov komandant poginuo.

“Prvo je bio strašan muk, niko nije mogao da vjeruje da se to moglo dogoditi. Vojska je bila utučena, maltene izgubljena, ali to nije trajalo dugo, nije smjelo trajati dugo”, rekao je Mizdrak koji je podsjetio da je na nekoliko dana ranije poginuo i zamjenik komandanta Safet Isović.

Komandant 2. viteške motorizovane brigade Safet Zajko, rođen 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog, poginuo je 17. juna 1993. prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi.

Ratno priznanje ”Zlatni ljiljan“ dobio je '92, a posthumno je odlikovan i ”Ordenom heroja oslobodilačkog rata“ 1994. godine.