Obilježavanje "Odbrana BiH - Igman 2019"

U Sarajevu je danas otvorena manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2019. godine" koja ima za cilj evociranje uspomena na ključne dane odbrane Bosne i Hercegovinea, a u znak sjećanja na šehide i poginule borce danas su upriličena polaganja cvijeća na mezarjima i grobljima na području Kantona.

Vjerski program za poginule pripadnike Armije i MUP-a RBIH pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti, i to služenje parastosa i mise zadušnice već je održano u nedjelju 28. jula i jučer u Staroj pravoslavnoj crkvi i Crkvi sv. Ćirila i Metoda.

U Ratnoj džamiji na Igmanu vjerski program posvećen sjećanju na šehide pripadnike Armije i MUP-a RBiH planiran je za danas u večernjim satima, kao i za sutra.

Centralni dio manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2019“ planiran je za sutra, 02. augusta.

U 10:00 sati održat će se čas historije na planini Igman, u okviru mezaristana na Velikom polju, dok je u 09:30 sati predviđena aktivnost pod nazivom „Pouka bosanskog otpora“ na Bjelašnici u mjestu Proskok. Također je planirano i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na Grkarici, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači. Istog dana održat će se i sportske igre u terminu od 10:30 do 16 sati.

U 15:30 sati  na igmanskom Velikom polju bit će organiziran defile ratnih veterana Armije i MUP-a Republike BiH, a nakon njega i prigodan kulturno-umjetnički program.