Uručena pomoć za očuvanje radnih mjesta u 12 boračkih zadruga u Kantonu Sarajevo

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je potpisao ugovore sa ovlaštenim licima 12 boračkih zadruga u KS, u okviru realizacije Programa mjera sufinansiranja održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama sa područja našeg kantona za 2021. godinu.

Nakon okončanja procedure javnog poziva, na listi zadruga koje su zadovoljavale uslove našle su se opće zadruge: “Zmajevac”, “Kamenica”, “Vrelo”, “М-estetik”, “Zelena panorama”, “Naprijed”, “Pucan”, “Pruga”, “Farma Nerdi”, poljoprivredna zadruga “Eko behar”, boračka proizvodno-uslužno-turistička zadruga “Urbanist,” i Zemljoradnička zadruga “Malešićanka”.

Uz poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju zdrave hrane, ove zadruge se bave i ugostiteljstvom i plasmanom domaćih proizvoda, pružanjem kozmetičkih usluga i usluga transporta, vanjskim uređenjem prostora, građevinarstvom, proizvodnjom šina i turizmom.

Ukupno je zadrugama danas dodijeljeno 160.000 KM, kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa i očuvala radna mjesta za 59 trenutno zaposlenih u ovim zadrugama. Ova sredstva će biti dostatna za isplatu minimalne plaće zaposlenim u narednih šest mjeseci.

Ministar Osmanović se zahvalio svima na učešću u ovom programu, te najavio naredne korake s ciljem ne samo očuvanja radnih mjesta, nego i pružanja podrške Ministarstva u novom zapošljavanju i širenju poslova zadruga.

“Pozivam vas da u naredne tri sedmice napravite male, sažete projekte u kojima ćete iskazati svoje potrebe i mogućnosti za proširivanjem djelatnost, šta vam je za to potrebno, od novih radnika do dodatne opreme. Zajednički nam je cilj stvarati nove vrijednosti, upošljavati i druge članove boračke populacije. Ovo Ministarstvo će, uz podršku i pomoć zainteresiranih agencija, naći načine da vam u tome pomogne”, poručio je ovom prilikom ministar Osmanović.