Upriličeni prijemi za šehidske porodice i borkinje, ministar Osmanović poručio: Vaša hrabrost je naš emanet

U Sarajevu su danas upriličeni prijemi za pripadnice Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, te Udruženja RVI Kantona Sarajevo.

Snaga žena, majki, supruga, ali i kćerki koje su izgubile svoje najmilije tokom agresije na Bosni i Hercegovinu, njihova ustrajnost u obrazovanju, odgoju te uopšte u životu, barem simbolično, obilježena je danas u Domu Armije, gdje su se, povodom Dana žena, okupile najsnažnije žene naše domovine. Istovremeno, Udruženje ratnih vojnih invalida KS, danas je upriličilo prijem za 163 žene, borkinje, koje su se pridružile odbrani BiH, iako nisu bile u vojnoj obavezi.

Današnjim prijemima povodom Osmog marta prisustvovao je i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, koji je istakao važnost žena koje su sebe stavile ispred domovine, i spremno, rame uz rame s našim braniteljima, branile Bosnu i Hercegovinu.

''Naše žene, majke, supruge, iako nisu bile u obavezi da se priključe odbrani, hrabro su pristupile Armiji, te tako dale svoj doprinos u odbrani domovine. Dale su nemjerljiv doprinos, pa čak i djelove tijela za Bosnu i Hercegovinu, i na tome smo im zauvijek zahvalni. Posebno želim istaći hrabrost naših majki, supruga koje su ostale bez oslonaca, njihovu snagu da žive i prežive životne nedaće koje su se našle ispred njih. Vama, i svim ženama čestitam praznik, uz poruku da vas slavimo svakog narednog dana, jer vaša hrabrost je naš emanet“, naglasio je ministar Osmanović.

Pored svečanog dijela prijema, pripadnicama udruženja uručeni su skromni pokloni kao mali, ali vrijedan znak pažnje i zahvalnosti za nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom periodu naše zemlje.

Međunarodni dan žena – 8. mart simbolizira borbu, dugu borbu žene kroz historiju za svoja ekonomska, društvena, socijalna i politička prava. Sa svojom prirodnom majčinskom nježnošću i hrabrošću, žena je pokazala da može imati mnogo nezamjenjivih uloga u porodici i društvu.