U ponedjeljak septembarske egzistencijalne naknade na računima boračke populacije KS

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je nalog za isplatu egzistencijalne naknade za septembar 2021. godine, te se zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja u bankama očekuje da će korisnici ova sredstva na računima imati od ponedjeljka, 11. oktobra ove godine.

„U obračun za septembar je uključeno 3.187 lice, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.  Za  septembar će biti isplaćeno 678.905 KM za redovnu i retroaktivnu isplatu, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima dobiti retroaktivno pripadajući iznos“, objašnjavaju ističu iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

Dodaju da je najveći iznos 275 KM za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća.

S obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se nalazi u obradi i isti će biti obuhvaćeni narednim obračunima, kroz redovnu i retroaktivnu isplatu shodno rješenju.

Iz Ministarstva pozivaju korisnike koji utvrde grešku u isplati - netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Također, ističu da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ostvarivanje ovog prava, tj. na njegov prestanak, među kojima misle na zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Podsjećaju i da pravo na egzistencijalnu naknadu NE MOŽE imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za  decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite - porodična i lična invalidnina i drugo.

„U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti“, ponavljaju iz ovog resornog ministarstva.