Svečano otvoren 22. memorijalni turnir „Rašid Buća“ u Ilijašu

Danas je u Ilijašu svečano otvoren 22. memorijalni turnir u čast i spomen na heroja Rašida Buću, od čije je smrti prošlo 30 godina.

Obilježavanju ove tužne godišnjice, ali i otvaranju turnira prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović.

„Izuzetna mi je čast što sam danas ovdje i što sam bio ponosni član Jedinice za specijalne namjere odreda 'Bosna', kao i Rašid Buća. On je naš heroj. Kultura sjećanja koju njegujemo na ovaj način je  jedan od elemenata integriteta, kao i sport. Sjećanje na Rašida Buću, kao i na sve naše heroje je obaveza i raduje me što su danas ovdje prisutni mladi sportisti, koji su naša nada za budućnost“, istakao je ministar Osmanović.

Alen Buća, sin Rašida Buća jedan je od organizatora ovog turnira, te se u ime svoje porodice i lično zahvalio svima koji čuvaju od zaborava ime njegovog oca.

„Moj rahmetli otac je bio vice prvak Evrope i osvajač drugih međunarodnih medalja. Bio je pripadnik odreda 'Bosna' i borio se za državu Bosnu i Hercegovinu. Održavali smo turnir i u periodu pandemije koronavirusa. Svake godine sve je veći broj učesnika na ovom turniru i drago mi je da se čuva od zaborava lik i djelo mog rahmetli oca“, kazao je Alen.

Memorijalni turnir „Rašid Buća“ Ilijaš je jedan od najstarijih karate turnira u BiH i na njemu tradicionalno dolaze najmlađi članovi koji kasnije postaju reprezentativci BiH. Pokrovitelj turnira su Općina Ilijaš, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Ministarstvo za boračka pitanja KS.

Sponzorima koji su podržali turnir, kao i pokroviteljima uručene su zahvalnice. Učešće na turniru uzelo je 460 takmičara iz 41 kluba iz Bosne i Hercegovine.