Sutra obilježavanje 29. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Sutra će u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo nizom aktivnosti biti obilježena 29. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u znak sjećanja na sve heroje, šehide, poginule borce – branitelje Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i poginule civile, koji su živote ugradili u njene temelje.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović najavio je da će manifestacija početi u 10:00 sati odavanjem počasti i polaganjem cvijeća  šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju Kovači, kao i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

"U 10:40 sati delegacije će položiti cvijeće na mezarju kod  Alipašine džamije, a od 11:10 do 12:00 sati na mezarju Stadion, te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko. Istog dana će općinske delegacije odavati počast na spomen obilježjima , mezarjima i grobljima šehidima i poginulim borcima na području svih općina u Kantonu. Svim poginulim borcima-braniteljima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti sutra u 09:00 sati bit će upriličen parastos u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji, te u 10:30 misa zadušnica u crkvi Svetog Ćirila i Metoda",  naveo je ministar na današnjoj pres konferenciji sazvanoj ovim povodom.

Svečana akademija održat će se na mezarju Kovači sa početkom u 17:00 sati, uz intoniranje himne, prigodan govor, postrojavanje počasnog voda, te učenje fatihe i jasin dove. Planirano je i postrojavanje veterana prvog korpusa Armije RBiH i djece boraca. Nakon postrojavanja, u 18:00 sati svečana akademija će se nastaviti amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u cjelini. "Formiran je u veoma teškim uvjetima, sa nedostakom artiljerijskog i drugog oružja, ali je ipak od tog dana samo bilježio uspjehe i izrastao u jaku strategijsko-operativnu jedinicu", prisjeća se general Ismet Alija i dodaje:

"Prvi korpus odbranio je Sarajevo, a odbranom Sarajeva odbranjena je i država BiH, herojstvom naših boraca, naših starješina, naroda. Za sav uspjeh Prvog korpusa, koji je ogroman, zasluga pripada svima nama, a najviše palim borcima, njih oko 8.000, koji su utkali živote u ovo što imamo", istakao je general Alija.

Predsjednik Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH Hilmo Kovač, kazao je kako je obaveza baštiniti sve što se dešavalo u jedinicama 1. korpusa. Podsjetio je da je izrađena Monografija Prvog korpusa, i izrazio želju da se o njenom sadržaju uči u školama.