Stipendije Fonda IKRE za 1.930 studenata i učenika s područja Kantona Sarajevo

Danas je upriličeno svečano potpisivanje i dodjela ugovora o stipendiranju za učenike i studente, stipendiste Fonda IKRE koji su svojim znanjem, trudom i zalaganjem ostvarili pravo na ovaj vid novčane pomoći. U školskoj 2021/2022. godini bit će dodijeljeno 1.930 stipendija, a u Budžetu je za ovu namjenu izdvojeno 1.737.000 KM.


Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović istakao je da je upravo edukacija ono što moramo podržavati kao ulaganje u budućnost, te najavio konkretnu podršku za studente II I III ciklusa studija.


"Velika mi je čast biti među našom omladinom, djecom pripadnika boračke populacije. Obezbijedili smo 1.930 stipendija kako bismo nagradili sav njihov trud i zalaganje u protekloj školskoj godini. U Budžetu za narednu godinu planirano je povećanje broja stipendista, te su obezbijeđena sredstva u mjesečnom iznosu od po 200 KM za studente II sklusa studija, te 300 KM za III ciklus studija. Upućujem svima čestitke na ovim stipendijama, uz poruku da se što duže edukuju, a mi smo tu da ih podržimo kroz stipendiranje, kao našu kapitalnu investiciju za budućnost. Bio bih izuzetno sretan i kada bismo naredne godine imali 40 doktoranata iz boračke populacije. Ova djeca gaje posebnu empatiju prema našoj državi, obzirom da su njihovi roditelji dali živote, dijelove tijela i borili se za domovinu", naglasio je ministar Osmanović.


Jedan od potpisnika ugovora o stipendiranju bio je i direktor Fonda IKRE Smajo Halilović, koji je ovom prilikom kazao kako će povodom jubileja od 30 godina, biti dodijeljene i razne stimulacije našim najboljim učenicima i studentima, koji će također dobiti priliku da kroz literarne radove, povodom Dana nezavisnosti i Dana državnosti BiH, osvoje novčane nagrade.


"Naši stipendisti su sjajni učenici i studenti, koji ostaju u svojoj domovini, prvenstveno zbog svojih roditelja koji su položili svoje živote i borili se za ovu državu. Oni prate naše edukacije, kurseve ali i obilježavanja značajnih datuma u Kantonu Sarajevo. Fond IKRE uskoro će pokrenuti i kurseve stranih jezika, te informatike za njih. Od ove godine odlučili smo da nagrađujemo naše najbolje stipendiste, kroz novčanu podršku od 200 do 300 KM, te kroz literarna takmičenja, a sve u cilju stimulisanja obrazovanja naših mlađih naraštaja", istakao je Halilović.


Jedna od dobitnica stipendije Fonda IKRE je i Džana Kapetanović, studentica treće godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Odsjeka za psihologiju.


"Željela bih da se zahvalim ministru za boračka pitanja i direktoru Fonda IKRE, koji iz godine u godinu prepoznaju trud, rad i zalaganje i u konačnici naš uspjeh nagrađuju. Ova stipendija predstavlja ogromnu motivaciju za daljnji rad, obzirom da je tokom pandemije bilo zaista teško studirati, ali se mi trudimo opravdati ovo povjerenje koje nam ukazuju.  Želim da kažem da je Fond IKRE moja druga kuća, jer aktivno učestvujem u manifestacijama, edukacijama, te na taj način rastem iskustveno, nadograđuujući svoje znanje, kazala je Džana.