Sjećanje na heroje odbrane šireg područja Blinja

U organizaciji Općine Hadžići i Udruženja “9.bbr” Hadžići danas je obilježena 30. godišnjica odbrane šireg rejona Blinja i pogibije proslavljenih komandanata i boraca Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Na lokalitetu Sastavci danas je položeno cvijeće i odata počast majoru Zahiru Kariću Belom, kapetanu Suadu Mehmediću Sudi, Sretenu Lojanici Sreti, Adnanu Turčinoviću Adi, Ismetu Šariću i ostalim poginulim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović kazao je da je ovaj lokalitet u minulom ratu bio jedan od ključnih za ulazak i izlazak iz grada, a heroji Hadžića su svojom hrabrošću uspjeli da ga sačuvaju od mnogo nadmoćnijeg neprijatelja.

"Moram da kažem da mi je žao što danas u Sastavcima nema mnogo omladine da čuje, zapamti i ponese uspomene na ratne heroje koji su svojim životima izvojevali slobodu koju danas uživamo. Jer, naša je obaveza da prenosimo istinu, njegujemo kulturu sjećanja i sjećamo se naših šehida i poginulih boraca”, rekao je ovom prilikom ministar Osmanović.

Prisutnima su se obratili i načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović, te predsjednik ‘’9bbr’’ Hadžići Ešref Bajrektarević.

Uprličen je i zajednički obilazak šehidskog mezarja Kahrimani gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće svim šehidima, te groblja Dub gdje je minutom šutnje i polaganjem cvijeća odata počast saborcu Sretenu Lojanici Sreti.