Prošle su dvije godine od prerane smrti generala Huseina Tursunovića - Tursuna

Delegacija Kantona Sarajevo, koju je predvodio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, položila je danas cvijeće na mezarje general majora Huseina Tursunovića – Tursuna u haremu Alipašine džamije.

"Prošle su dvije godine od prerane smrti našeg komandant, general majora i dobitnik 'Zlatnog ljiljana' koji je umro prije dvije godine", kazao je, ovom prilikom, ministar Osmanović.

A po riječima saboraca i prijatelja general majora Tursunovića, bila je privilegija i čast boriti se rame uz rame sa Huseinom, koji svoje vojnike "nije predvodio dvogledom već je jurišao prvi".

Malo ljudi zna da je bio član "ZENGI" u Hrvatskoj i borio se protiv agresora na Plitvicama, te sudjelovao u borbama za deblokadu Dubrovnika.

"U martu 1992. godine se vraća u BiH i priključuje se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Ratni put, kao komandanta 'Crnih labudova', doveo ga je i u Fojnicu, gdje je jedno vrijeme sa svojom jedinicom bio stacioniran u blizini ovog bosanskog gradića", podsjetio je jedan od njegovih saboraca.

Nakon odbrane ovog grada, svoj put nastavlja u Kaknju i drugim gradovima, a 1995. godine postavljen je za komandanta 145. lahke brigade koja je formirana u Fojnici.

"Uvijek je bio spreman pomoći ljudima, kako u ratu tako i u miru", poručili su njegovi saborci danas.

Ministar Osmanović je podsjetio sve prisutne da je naš Tursun, kako su ga svi zvali, nažalost umro mlad u 55. godini, ali i da je u Oružanim snagama BiH na dužnosti je bio do februara 2018. godine, kada je penzionisan s dužnosti komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH, i to sa činom general majora.