Obilježena 30. godišnjica formiranja 101. motorizovane brigade Armije RBiH

Svečanom akademijom upriličenom u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, večeras je prigodnim programom obilježena 30. godišnjica formiranja 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mnogobrojne delegacije prethodno su na spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad položile cvijeće, te odale dužnu počast. U svim ovim aktivnostima aktivno je sudjelovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović. On je u svom prigodnom obraćanju posebno pohvalio rad Udruženja 101. motorizovane brigade, njihov doprinos njegovanju kulture sjećanja, ali je istovremeno najavio i nove projekte koji su planirani u narednom periodu.

''Želio bih prvenstveno da pohvalim rad samog Udruženja 101. motorizovana brigada, na čelu sa predsjednikom Bajrom Čomorom, koje se bori s vremenom i zaboravom, kroz projekte koji promiču očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata. Neophodno je spomenuti da smo pokrenuli inicijativu da se ženama i maloljetnim borcima koji su bili dobrovoljci Armije doda prefiks pored naziva dobrovoljac, pa ćemo ovako u nazivu dobiti dobrovoljci - žene borkinje, te dobrovoljci - maloljetni borci. Na ovaj način želimo dati na važnosti onima koji su dobrovoljno pristupili Armiji Bosne i Hercegovine, i nesebično sebe stavili na raspolaganje domovini. Lično sam zahvalan na svemu što ovo udruženje radi, a izuzetno sam ponosan što sam kao pripadnik Specijalnog odreda policije za posebne namjene 'Bosna', imao priliku da učestvujem u akcijama sa saborcima 101. motorizovane brigade. Kroz izgradnju pet spomen-obilježja, izdavanjem Monografije, te produkcijom dva filma ovo udruženje jasno pokazuje opredjeljenost očuvanju I njegovanju kulture sjećanja, koja nam je svima zajednički cilj'', istakao je ministar Osmanović.

Povodom večerašnje 30. godišnjice ministru Osmanoviću uručena je i plaketa za nesebičnu podršku radu Udruženja, posebno u periodu realizacije mnogobrojnih projekata.

Sarajevska 101. motorizovana brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine formirana je 1993. godine, a njena zona odgovornosti protezala se područjima općina Novo Sarajevo i Novi Grad. U završnoj fazi agresije na Bosnu i Hercegovinu ova brigada je često bila angažovana i na ratištima koja nisu u zoni odgovornosti Prvog korpusa Armije RBiH. U njenim redovima za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu borilo se 8.157 boraca, dok je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“ odlikovano njih 26.