Ministarstvo za boračka pitanja KS: Podrška izgradnji Centralnog spomen-obilježja braniocima Goražda

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je u Goraždu sa ministrom za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Edinom Aganovićem potpisao Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i dogradnje Centralnog spomen-obilježja braniocima Goražda. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo osiguralo je finansijsku pomoć za sufinansiranje ovog projekta iznosom od 15.000 KM.

Ministar Osmanović je istakao kako ovo nije jedini vid saradnje koji je planiran u budućnosti.

''Na ovaj način željeli smo, ne samo da pomognemo izgradnju ovog spomen-obilježja, nego da se sjetimo svih onih koji su pristupili Armiji RBiH iz Bosansko-podrinjskog kantona, te se borili na sarajevskim ratištima. Velika mi je čast što mogu da predam ovu simboličnu podršku u znak zahvalnosti svim borcima i stanovnicima ovog grada”, poručio je ministar Osmanović.

Ovom prilikom, razgovarano je i o drugim zajedničkim aktivnostima koje se prvenstveno odnose na obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina, s akcentom na održavanje manifestacije “Grebak – put života”.

''S obzirom da se ovaj lokalitet nalazi na pograničnom području između dva kantona, poznato je i koliko je u proteklom ratu bio bitan za ovo područje, ali ništa manje nije bio bitan i za Grad i Kanton Sarajevo. Ministarstvo za boračka pitanja KS i ranije je pružalo podršku za izgradnju spomen-obilježja, odnosno objekata koji su između ostalog predviđeni za gradnju na ovom herojskom lokalitetu”, podsjetio je Osmanović.

Za realizaciju projekta izgradnje Centralnog spomen-obilježja u Goraždu, u budžetu Ministarstva za boračka pitanja BPK planirana su sredstva od 90.000 KM, a po predmjeru radova još iz 2018. godine, potrebno je osigurati nešto više od 80.000 KM. Kako su iz ovog ministarstva istakli, u međuvremenu se ukazala potreba za nekim dodatnim građevinskim radovima na njegovom uređenju kako bi ono dobilo dostojanstven izgled, baš onakav kakav i zaslužuje.

“Nadam se da ćemo sa sredstvima iz sporazuma, te ovom finansijskom podrškom Grada Goražde to i uspjeti. Želim se zahvalnosti na finansijskoj podršci kompanijama ‘Ginex’ i ‘Emka Bosnia’ koje su također pružile podršku u realizaciji ovog projekta,” istakao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Aganović.