Ministarstvo za boračka pitanja KS: Naložena isplata augustovskih egzistencijalnih naknada

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je danas nalog za isplatu augustovske egzistencijalne naknade pripadnicima boračke populacije iz našeg kantona.

U zavisnosti od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja, očekuje se da će korisnici svoja sredstva imati na računima već tokom današnjeg dana.

U obračun za august uključena su 3.173 lica, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.  

Za ovaj protekli mjesec bit će isplaćeno 681.355 KM za redovne i retroaktivne isplate, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima dobiti retroaktivno pripadajući iznos.

Najveći iznos naknade je 275 KM za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća u odbrani naše države od agresije.

Obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se nalazi u obradi i oni će biti obuhvaćeni narednim obračunima, kada će se također isplaćivati redovni iznos i retroaktivna isplata shodno rješenju.

Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati - netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnog i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Iz Ministarstva za boračka pitanja KS podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo ostvarivanje ovog prava, odnosno na njegov prestanak, kao što su zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Također podsjećaju i da pravo na egzistencijalnu naknadu NE MOŽE imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite - porodična i lična invalidnina i drugo.

„U slučaju neosnovane ili nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti“, naglašavaju iz ovog resornog ministarstva.