Ministarstvo za boračka pitanja KS: Danas isplata egzistencijalnih naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina za juni

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je danas nalog za isplatu egzistencijalne naknade za juni 2021. godine te se, zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine njihovog rasknjižavanja, očekuje da će korisnici sredstva na računima imati počevši od danas, 12. jula 2021. godine.

U obračun za juni je uključeno 3.131 lice, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za navedeni mjesec bit će isplaćeno 662.190 KM za redovne i retroaktivne isplate, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima dobiti retroaktivno pripadajući iznos.

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci učešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća.

S obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se nalazi u obradi i bit će obuhvaćeni narednim obračunima (redovni iznos i retroaktivna isplata shodno rješenju).

Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati - netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivnih iznosa i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu (BIZ), kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Također, iz ovog resornog ministarstva podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za BIZ promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak - zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Podsjećaju i da pravo na egzistencijalnu naknadu NE MOŽE imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (porodična i lična invalidnina i drugo).

Ponavljaju i kako je u slučaju neosnovane/nezakonite isplate korisnik obavezan naknadu u cijelosti vratiti.