Ministar Osmanović u Mostaru: Midhat Hujdur-Hujka predstavlja simbol otpora i snage Mostaraca

Polaganjem cvijeća na Mostarskim šehitlucima, danas je u Mostaru obilježena 28. godišnjica deblokade ovog grada, te godišnjica smrti Midhata Hujdura-Hujke, narodnog heroja, Zlatnog ljiljana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Obilježavanju ovog značajnog datuma za ovaj grad ali i Bosnu i Hercegovinu prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo koji je podsjetio na važnost obilježavanja ovog datuma.

‘’Danas se nalazimo ovdje u Mostaru, prisjećajući se našeg heroja oslobodilačkog rata Midhata Hujdura-Hujke, koji je izgubio vlastiti život u bitkama za deblokadu ovog grada. Zahvaljujući njegovoj i žrtvi njegovih saboraca, Mostar je odbranjen a Hujka je na današnji dan prije 28. godina položio svoj život, te postao simbol otpora i snage Mostaraca’’, istakao je ministar Osmanović.

U delegaciji KS bili su i predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić, kao i zastupnik Elmedin Konaković.

Midhat Hujdur – Hujka ili Mito, kako su ga zvali njegovi najbliži saborci i prijatelji, rođen je 28. decembra 1953. godine u Mostaru. Od 1986. radio je u zemlji i inostranstvu za bosanskohercegovačku kompaniju “Hidrogradnja”. Kao rezervni policajac prijavio se u Stanicu policije “Luka” u Mostaru, u decembru 1991. godine, a kada je formirana Armija RBiH imenovan je za komandanta bataljona Prve mostarske brigade.

Poginuo je u borbama za deblokadu Mostara, a posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je 1992. godine ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a 1994. godine, Ordenom heroja.