Ministar Osmanović najavio pomoć hrabrim ženama iz Udruženja žrtava rata Foča 92-95, koje su naš ponos

Članice Udruženja žrtava rata Foča 92-95, koje je predvodila njihova predsjednica Halida Konjo–Uzunović, posjetile su danas ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omera Osmanovića.

Ovo udruženje, po riječima predsjednice Uzunović, čine žene koje su prošle strahote tokom proteklog rata, ali i u miru, jer su svjedočile pred različitim sudovima i pomogle u osudi ratnih zločinaca.

Ministar je rekao da nikada ne treba zaboraviti koliko su ove žene hrabre, ponosne i snažne, i bez obzira na sve što su nažalost morale proći one uspravne glave idu kroz život, sa željom da svojim talentom, znanjem i marljivošću obezbijede za sebe i svoje porodice dostojanstven život.

Najavio je da će uvijek udovoljiti njihovim skromnim potrebama, podržati sve njihove projekte, te pomoći im u obilježavanju svih mjesta zločina i stradanja.

Udruženje je osnovano 30. marta 2018. godine i nalazi se u sudskom registru Trebinja sa sjedištem u Foči. Okuplja žene žrtve rata, bivše logoraše, te članove porodica poginulih i nestalih.

Članice ovog udruženja osim pomaganja u procesuiranju ratnih zločina također učestvuju u traženju nestalih, te vraćanju imovine koja je prisilno oduzeta prognanim iz Foče.

Prema dostupnim podacima u Foči je tokom agresije ubijeno preko 3.000 Bošnjaka, dok je 627 nestalih žrtava sa ovog područja za kojima i dana tragaju.

Ministar Osmanović je na kraju današnjeg sastanka najavio svoju posjetu njihovoj radionici u kojoj vrijedno rade i tako potiskuju preživljenu golgotu u ovom istočnobosanskom gradu.