Ministar Osmanović na obilježavanju Dana veterana: Vratiti dignitet borcima, naša je dužnost i obaveza

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” Kantona Sarajevo, sinoć je u multimedijalnoj sali Fonda memorijala Kantona Sarajevo na Kovačima, upriličena svečana akademija kojom je obilježena 30. godišnjica osnivanja Udruženja, te ''Dan veterana''.

Ovom prilikom, prisutni su uz veliki jubilej evocirali uspomene na sve one koji su svoj život nesebično stavili na raspolaganje domovini, dajući tako nemjerljiv doprinos cjelovitosti Bosne i Hercegovine. 

Svečanosti povodom Dana veterana, te 30. godišnjici prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović. 

U svom emotivnom obraćanju, ministar Osmanović podsjetio je na iznimnu važnost kulture sjećanja, ali i narušeni dignitet boraca s kojim su svi oni danas suočeni.

"Svakodnevno svjedočimo nepravdi prema našim najzaslužnijim sinovima, zapostavljenost od strane države, kao i političara koji, nažalost, olako zaboravljaju njihovu ulogu. Naša je dužnost, ali i obaveza da budemo mnogo hrabriji na vraćanju digniteta ovim ljudima, koji su i danas suočeni s problemima. Jedinstvena organizacija boraca bila je nukleus odbrane domovine, svih organizacija koje i danas djeluju i pomažu našim borcima. Mi kao društvo moramo obilježavanje Dana veterana podići na jedan veći nivo, barem onaj federalni, kako bi odali počast našim borcima. Uzmimo za primjer Sjedinjene Američke Države, koje ovaj dan obilježavaju kao neradni, slaveći sve svoje veterane, priznavajući tako njihov doprinos odbrani. Neka vam je sretan vaš dan, ali i 30 godina od osnivanja 'Unije veterana', te se nadam da ćemo u budućnosti svjedočiti boljem položaju boraca u našoj državi, jer sinovi Bosne i Hercegovine to i zaslužuju", poručio je ovim povodom ministar Osmanović.

Svečana akademija je bila prilika i za dodjelu povelja i zahvalnica najzaslužnijima veteranima, a skup, koji je počeo intoniranjem himne BiH i odavanjem počasti braniteljima BiH, popraćen je prigodnim kulturno–umjetničkim programom.