Ministar Osmanović na obilježavanju Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražde poručio: Odbrana „Grada heroja“ govori o veličini i snazi njegovih ljudi

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović prisustvovao je danas obilježavanju Dana oslobođenja, i svim aktivnostima planiranim u okviru Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Grada Goražda.

Ovo je dan kada je prvi put odbranjena sloboda u ovom nepokorenom, „Gradu heroju“.

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju i partizanskom spomen-obilježju u Kolijevkama, te na spomen-obilježjima poginulim pripadnicima policije i ubijenoj djeci prilikom agresije na Goražde od 1992. do 1995. godine, odata je počast onima koji su položili svoje živote za ovaj grad.

''Danas se prisjećamo svih onih koju su u borbi za cjelovitost naše domovine branili i odbranili ovaj herojski grad. Generacije koje dolaze moraju znati prepoznati žrtvu koju su njihovi očevi, majke ali i svi drugi iznijeli na svojim leđima. Grad Goražde ostao je jedini neporaženi grad na Drini. Odbrana 'Grada heroja', dovoljno govori o veličini i snazi njegovih ljudi'', poručio je ovom prilikom ministar Osmanović, nakon što je zajedno sa gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem položio cvijeće i odao počast poginulim braniocima ovog grada.

Na svečanoj akademiji organiziranoj istim povodom dodijeljena su i najveća kantonalna i gradska priznanja.

Štit kantona uručen je Memsuru Ćuroviću Rokiju za izuzetne zasluge i doprinos u odbrani Goražda i Bosne i Hercegovine od agresije.

Priznanje Plaketa kantona posthumno je dodijeljena Jusufu Hubjeru za izuzetan doprinos u razvoju privrede na području kantona, dok je Počasnim građaninom BPK Goražde proglašen Nijaz Hastor za  izuzetne zaslugama u razvoju privrede i zapošljavanju na području ovog kantona. Priznanje je u njegovo ime preuzeo Vedin Klovo, jedan od najboljih goraždanskih stipendista Fondacije „Hastor“.

Povelja humanosti Grada Goražda dodijeljena je Mersihi Pecikoza za brojna humana djela.

Program svečane akademije upotpunili su učenici OMŠ „Avdo Smailović“.

Na današnji dan 1992. godine okončanjem operacija "Krug" i "Drina" koje su izvele 1, 31. i 43. drinska udarna brigada, prvi put je oslobođeno Goražde, čime je postignut najveći uspjeh jedinica Armije RBiH u prvoj godini rata.

Borci tih brigada, kao i Prve slavne višegradske brigade, te Prve rogatičke brigade, skupa s pripadnicima policije, kasnije svi pod zastavom 81. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine branili su i odbranili jedini preostali grad na Drini i u opsadi dugoj 1.336 dana njegovim stanovnicima podarili zasluženi epitet "Grada heroja".

Svim aktivnostima prisustvovao je i dogradonačelnik Sarajeva Haris Bašić.