Ministar Osmanović na obilježavanju 31. godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad: Domovinu su postavili iznad sopstvenih života

Svečanim postrojavanjem, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen-obilježje poginulim pripadnicima i veteranima Prve brigade policije Stari Grad, te svečanim defileom veterana obilježena je 31. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće su položili predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Na današnji dan 1992. godine na prostoru današnjeg Trga oslobođenja, a danas Trga Alije Izetbegovića, izvršena je svečana smotra 750 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad. Nakon toga uslijedilo je masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, što se pokazalo presudnim za odbranu glavnog grada. U redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika dalo je živote u odbrani domovine.

Ministar Osmanović je u svom prigodnom obraćanju naveo da je na današnji dan prije 31 godinu formirana prva organizovana formacija koja je stala u odbranu grada Sarajeva. 

"Hrabri momci, vojnici sreće stali su na bedeme grada, braneći slobodu svih nas. Njih 44, nažalost, nisu se uspjeli vratiti svojim najmilijim, nisu nastavili svoje živote. Njima danas odajemo posebnu počast, i priznanje za spremnost da domovinu postave iznad sopstvenih života. Nažalost, nenadoknadiv je pretrpljeni gubitak za porodice, i ostaje nada da njihova borba nije bila uzaludna", rekao je ministar Osmanović. 

Današnji datumi, istakao je ministar, prilika su da još jednom istaknemo koliko je bitan segment kulture sjećanja, kao strategija u borbi protiv kolektivnog zaborava.

"Pred licem agresora tada smo pokazali hrabrost, Sarajlije, goloruki mladići, heroji, patriote stali su u odbranu glavnog grada, suprotstavili se daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je imao cilj da uništi jedan narod, i otpočeli herojsku odbranu grada i države. Za naše vojnike sreće koji danas nisu ovdje poručio bi - vaša hrabrost i žrtva nisu zaboravljeni, tuga vaših najmilijih i naša je tuga, vi ste svoje živote ugradili u temelje domovine, a mi smo tu da podsjećamo našu djecu na vaše herojstvo. A mi se nećemo umoriti, jer kultura sjećanja ostavljena je u emanet svima nama", rekao je ministar Osmanović.

Ministar Katica je ovom prilikom rekao da je "čast danas biti ovdje i nakloniti se patriotizmu i hrabrosti pripadnika Prve brigade policije Stari Grad", kao i da ne postoje medalje i zahvalnice koje su dostojne žrtve i hrabrosti koju su podnijeli hrabri branioci Sarajeva.

"Vaš čin da prvi iskoračite, da pokažete da ova zemlja ima sinove i kćeri koji će da je brane od svake neprijateljske ruke, pozvala je sve druge da se toj časnoj borbi priključe. To je bilo presudno za paklene godine koje su uslijedile za ovaj prelijepi grad, za njegovu odbranu i nepokorenost. Iz tog stroja 44 čovjeka su svoje živote položili za ovaj grad, za domovinu. Njihovu žrtvu ne smijemo zaboraviti nikada. Mi živimo slobodu koju su nam oni, s hiljadama drugih hrabrih branilaca, osigurali. Vječna im slava i rahmet, i neizmjerno hvala", rekao je ministar Katica.

U defileu veterana, učestvovali su i službenici MUP-a Kantona Sarajevo, a koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bili pripadnici Prve brigade policije Stari Grad.