Ministar Osmanović: I trećem kvadriplegičaru iz KS trajno riješeno pitanje dodatne njege

“I trećem kvadriplegičaru iz Kantona Sarajevo, našem Salvetinu Jugi, inače stanovniku Općine Ilidža, danas je trajno riješeno pitanje osiguranja dodatne njege, kroz regulisanje radno-pravnog statusa osobi koja ga njeguje, i to uz podršku i sufinansiranje općine u kojoj živi”, istakao je  ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, nakon današnjeg sastanka sa načelnikom ove lokalne zajednice Nerminom Muzurom. 

Prethodno je ministar Osmanović sa načelnicima općina Centar i Ilijaš dogovorio rješavanje istog pitanja za dva kvadriplegičara koji žive na područjima spomenutih općina.

Današnjem sastanku je prisustvovao i ministar komunalnih privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović koji je sa načelnikom Muzurom i ministrom Osmanovićem dogovarao načine i mogućnosti realizacije projekta poticajne stanogradnje za boračku populaciju i mlade na području općine Ilidža.

Bilo je govora i o mogućnostima za zapošljavanja članova porodica šehida i poginulih boraca, te obavljanju pripravničkog staža djece pripadnika ove populacije.

Načelnik Muzur je iskazao spremnost za saradnju sa oba resorna kantonalna ministarstva, posebno kada su u pitanju realizacija konkretnih projekata koji su od interesa za boračku populaciju, ali mlade stanovnike ove sarajevske općine.

“Naša obaveza je da podržimo sve aktivnosti i projekte koji se tiču rješavanja ključnih životnih pitanja članova boračke populacije. Općina Ilidža će, naravno, podržati obezbjeđivanje dodatne njege za našeg jedinog RVI kvadriplegičara, jer smo svjesni koliko je ova vrsta njege našem njemu važna”, naglasio je načelnik Muzur.