Ivan-sedlo: Obilježena 77. godišnjica ustanka naroda Bosne i Hercegovine

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo i predsjednik  UABNOR-a Hadžići Fadil Šehić otkrili su u subotu obnovljeno spomen-obilježje na Ivan-sedlu, povodom 27. jula Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine.

Savez antifašista i boraca NOR-a BiH, Savez antifašista i boraca NOR-a u KS i Udruženje antifašista i boraca NOR-a Hadžići obilježili su na Ivan-sedlu 77. godišnjicu Ustanka naroda BiH, 27. juli 1941. godine, kada je pružen prvi otpor okupatorima i domaćim izdajnicima.

Ministru Fiši i direktoru Fonda Memorijala Suadu Zijadiću uručena je i Zahvalnica za uspješnu saradnju i pomoć u realizaciji programskih ciljeva i afirmaciji udruženja SABNOR u KS.

Evocirane su uspomene iz dana NOB-a i odbrambeno oslobodilačkog rata 92-95. godina, a ministar  Fišo istaknuo je značaj BiH kao multietničke države i važnost da se u tom smjeru ide, bez obzira na stalna nastojanja na podjeli BiH i pokušaje da se onemogući razvoj države.

„Sa ovog mjesta poručujem da je BiH kroz hiljadugodišnju tradiciju dokazala kakva treba biti jedna zemlja a to je zemlja svih građana i naroda koji njeguju antifašističke tekovine“, kazao je ministar Fišo.

Zahvalio se na prisustvu brojnim gostima iz Slovenije, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, te istakao da obnovljeni spomenik na Ivan-sedlu ostaje da svjedoči vječnoj borbi za Republiku Bosnu i Hercegovinu, zemlji po mjeri svih naroda i građana.

Sudionicima obilježavanja obratio se i predsjednik UABNOR-a KS Ibrahim Čomić, pomoćnik načelnika Općine Hadžići Izet Koro, predsjednik UABNOR-a HNK Sead Đulić te predsjednik PL Hadžića Esad Muhibić.

U okviru obilježavanja, položeno je cvijeća i odana počast za poginule u odbrani BiH u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95. godine.

Također je i Udruženje Patriotske lige Hadžići uručilo Zahvalnicu ministru Fiši za pomoć i razumijevanju u radu.