Ministarstvo za boračka pitanja KS izdvojilo sredstva za stipendiranje petero djece demobilisanih boraca

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo donirat će Udruženju „Obrazovanje gradi BiH“ novčana sredstva za stipendiranje petero djece demobilisanih boraca u narednoj školskoj godini. To je saopštio resorni ministar Muharem Fišo prilikom današnje posjete ovom udruženju.

„Ministarstvo je donijelo odluku da dio sredstava planiranih za obilježavanje ovogodišnje manifestacije „Dani Prvog korpusa Armije RBiH“, a koja su bila namijenjena za plaćanje angažmana estradnih umjetnika, preusmjeri za stipendiranje te djece“, obrazložio je ministar Fišo.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ pomaže i stipendira djecu žrtava proteklog rata u BiH,   talentovanu i djecu sa invaliditetom, nabavlja im školski pribor i sportsku opremu, štampa i prodaje godišnje kalendare, te organizuje humanitarne koncerte i aukcije slika već 21 godinu.

Od svog osnivanja do danas Udruženje je stipendiralo oko 5.700 djece.

„Za njihove stipendije izdvojili smo oko 2.700.000,00 eura, a najveći dio tih sredstva obezbijedimo od prodaje kalendara. Svake godine prodamo od 25 do 30 hiljada  kalendara i tako osiguramo 50-tak stipendija“, naveo je ovom prilikom izvršni direktor i osnivač Udruženja Jovan Divjak.

On je zahvalio na inicijativi predstavnicima Ministarstva, te  ih je informisao o procedurama realizacije tih stipendija i obavezama koje će budući stipendisti morati ispoštovati. U znak zahvalnosti poklonio im je Monografiju pod nazivom „Dvadeset godina u ozračju djece“ i „Mapu odbrane Sarajeva“ koju je izradio član njihovog udruženja.

Ovom prilikom, ministar Fišo je informisao Divjaka i o novom konceptu organizacije manifesticije „Dani Prvog korpusa Armije RBiH“,  u koju će biti uključen veliki broj mladih ljudi, te ga je pozvao da kao bivši general, humanista i čovjek sa velikim iskustvom u radu sa mladima uzme učešće u organizaciji.