Otvoren nagradni konkurs za idejno rješenje Spomeničkog kompleksa na Žuči

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, putem Fonda memorijala, i općina Novi Grad pokrenuli su aktivnosti na izradi idejnog projekta Spomeničkog kompleksa na Žuči. Formirana je  Komisija za izradu projektnog zadatka, te je raspisan konkurs za idejni projekt.

„Konkurs je objavljen 11. augusta na stranici Agencije za javne nabavke BiH  i trajat će naredna dva mjeseca. Obezbijeđena je novčana nagrada od 15.000,00 KM za najbolje idejno rješenje, te druga i treća nagrada u iznosima od po sedam i tri hiljade KM“, naveo je danas na press konferenciji direktor Fonda memorijala Nurudin Džiho.

U komisiji za odabir najboljeg idejnog rješenja su predstavnici nadležnih kantonalnih ministarstava i zavoda, Fonda memorijala, tri općine, te Asocijacije arhitekata i Arhitektonskog fakulteta.

 „Izgradnja Memorijalnog centra Žuč je jedan od 11 potprojekata koje realizuje Ministarstvo za boračka pitanja  KS u okviru Projekta „Opsada i odbrana Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine,  a koji je usvojila Skupština KS 2006. godine“, naveo je ovom prilikom ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

On je kazao da bi se, nakon niza priprema, pokrenulo idejno rješenje treba početi s aktivnostima otkupa i pripreme zemljišta za Memorijalni centar.

Predsjednica Komisije Lemja Akšamija, profesorica Arhitektonskog fakulteta UNSA, kazala je da je nakon dugo vremena najzad struka uključena u proces organizacije raspisivanja konkursa za najbolje idejno rješenje. Prema njenim riječima, boračka udruženja su dala svoj doprinos da se preciznije odrede pojedine kote na cijelom području. Ovom prilikom je pozvala svoje kolege, arhitekte, da se odazovu na konkurs kako bi bilo što više projekata, te kako bi se izabrao najbolji.

Pomoćnik za boračka pitanja u Općini Novi Grad Taib Delalić je istakao da je  ta Općina već otkupila 89 dunuma zemlje za izgradnju centralnog spomen obilježja u okviru budućeg kompleksa koji će se prostirati na 250 hektara.

Istakao je da je Memorijalni kompleks na Žuči uz "Tunel spasa" jedan od najznačajnih potprojekata u okviru Projekta "Opsada i odbrana Sarajeva“.

Za realizaciju dijela ovog potprojekta, koji se odnosi na nagrade, rad žirija i raspisivanje  konkursa, Ministarstvo za boračka pitanja je izdvojilo 30.000,00, a  Općina Novi Grad 20.000,00 KM.