Održana manifestacija „Dani otpora i herojstva “Lokve 92-95” : Selo Lokve su bile put spasa i vrata Sarajeva tokom najtežih ratnih godina

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prisustvovao je manifestaciji „Dani otpora i herojstva “Lokve 92-95” koja je održana danas u organizaciji Općine Hadžići i Udruženja 9. brdske brigade. Manifestacija je upriličena u povodu odbrane hadžićkog sela Lokve, na padinama Igmana, a koje je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu imalo značajnu ulogu za odbranu opkoljenog Sarajeva i BiH. Put kroz Lokve je u periodu od 1992. do 1995. povezivao glavni grad sa ostatkom Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao ministar Fišo, selo Lokve su bile put spasa i vrata Sarajeva tokom najtežih ratnih godina.

„Nisu samo borci u Lokvama bili na prvoj liniji odbrane. Naše majke, supruge, sestre, kćerke su se svojim ostankom u Lokvama također potvrdile kao dio odbrambenog sistema  Armije Republike BiH“, naglasio  je ministar Fišo u svom obraćanju pripadnicima boračke populacije i mještanima Lokvi ovom prilikom.

Kazao je kako veseli činjenica da manifestaciji prisustvuje i veliki broj mladih ljudi koji su svojim dolaskom potvrdili da se ratna događanja na području Lokvi neće  zaboraviti.

„Svojim dolaskom mlade generacije su potvrdile da će čuvati tradiciju i tekovine svojih očeva i proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata“, dodao je ministar.