Najavljeno pokretanje boračke zadruge sa tekstilnim proizvodima

Dosadašnji angažman Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo na realizaciji programa zapošljavanja pripadnika boračke populacije u Kantonu Sarajevo kroz boračke zadruge bio je povod današnjem sastanku ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharema Fiše sa delegacijom Zadružnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine koju je predvodio predsjednik Husein Hasić.

Ministar Fišo je upoznao svoje goste sa dosadašnjim aktivnostima koje je resorno ministarstvo poduzelo u ovoj oblasti, ističući da je zainteresiranim pripadnicima boračke populacije omogućena edukacija i pravna pomoć pri osnivanju zadruga, ali i konkretni prijedlozi za dobru organizaciju kooperantskog odnosa sa privrednim subjektima koji bi vršili otkup njihovih proizvoda.

„Planiramo i aktivnosti koje se tiču organiziranja uspješne plasteničke proizvodnje kojom bi se bavili zainteresirani pripadnici boračke populacije i članovi njihovih porodica, ali i pokretanje zadruge sa tekstilnim proizvodima koju bi, prema informacijama kojima raspolažemo, podržala Republika Turska preko Turske razvojne agencije- TIKA“, najavio je ministar Fišo.

Ovom prilikom, predstavnici Zadružnog saveza FBiH su u realizaciji ovih aktivnosti, ali i drugih planiranih u ovoj oblasti, ponudili i svoju stručnu pomoć. Konkretno su iskazali spremnost za davanje podrške u organizaciji skupova boračke populacije na temu organiziranja zadruga koji bi bili edukacijskog karaktera, za izradu zadružnih pravila i sve potrebne dokumentacije za konkretne zadruge do njihove registracije na sudu te u pogledu izrade razvojnih dugoročnih i operativnih programa ciljanih zadruga.

Predsjednik Hasić je pohvalio dosadašnje aktivnosti ovog ministarstva te naglasio da je inicijativa za osnivanje boračkih zadruga krenula upravo iz Ministarstva za boračka pitanja KS čime je istaknut značaj, ali i dat akcent na zadrugarstvo i zadružni pokret.

Zadružni revizor Nagib Hadžić ukratko je upoznao prisutne sa stanjem zadrugarstva u Bosni i Hercegovini, čiji pravni okvir čini Opći zakon o zadrugama BiH, te ih informirao da se postojeće zadruge svake druge godine kontrolišu od strane ovlaštenih zadružnih revizora.

Član uprave Saveza Mehmed Smajlović je istakao da je ključna stvar postojanje dobre koordinacije između subjekata koji baštine zadrugarstvo, ali i da je isto tako važno i stvaranje povoljnog političkog ambijenta za njegovo popularisanje i širenje na pripadnike boračke populacije.

Na kraju sastanka dogovorene su i zajedničke posjete uspješnim zadrugama, u cilju sticanja pozitivnih iskustava i primjera njihove dobre organizacije