Ministar Fišo obišao nekadašnje branitelje Zećirija i Dlouhija i upoznao ih sa beneficijama iz Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja u Kantonu Sarajevo

U okviru obilježavanja 23. godišnjice formiranja Devete brdske brigade, danas je ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo obišao najugroženije branitelje Nagiba Zećirija i Željka Dlouhija,nekadašnje istaknute pripadnike ove brigade koji žive u izuzetno teškim materijalnim uvjetima.

Posjetu je započeo ulaskom u skromni dom demobiliziranog branitelja Zećirija koji živi sam i bez ikakvih primanja u privremenom smještaju u objektu stare željezničke stanice u Tarčinu. Svjestan nemogućih uvjeta u kojima Zećiri živi, ministar Fišo ga je upoznao sa njegovim pravima koja može ostvariti, a propisana su kantonalnim Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH.

„U ovakvim slučajevima kada nam naši dojučerašnji heroji žive u teškim i vrlo često nehumanim uvjetima, kroz posjete i obilaske, lično se za njih moramo pobrinuti i aktivno angažovati kako bismo im omogućili normalan život dostojan čovjeka“, istakao je ministar Fišo vidno pogođen uvjetima u kojima živi nekadašnji branitelj naše domovine.

I 100 postotnog ratnog vojnog invalida Dlouhija, koji također živi u teškim uvjetima sa suprugom i kćerkom i primanjima od 150 KM, svojom današnjom posjetom je obradovao ministar Fišo.

„U nemogućnosti da riješim svoje stambeno pitanje smješten sam sa porodicom u privremeni smještaj u općinskom stanu. Započeo sam i vlastiti stambeni objekat još prije 10 godina, izlio sam samo temelje, ali zbog teške materijalne situacije u kojoj se moja porodica našla do danas nisam bio u stanju da svojoj porodici izgradim dom“, tiho je i uz prisustvo evidentne tuge upoznao ministra sa svojom teškom materijalnom situacijom nekadašnji pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine Dlouhi.

I njega je ministar Fišo informisao o svim pravima koje po zakonu može ostvariti i to detaljnije o beneficijama koje iz pomenutog zakona za ovu kategoriju proizilaze, a tiču se rješavanja stambenog pitanja. Upućen je da se sa potrebnom dokumentacijom obrati Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo kako bi mu se što prije i prioritetno pružila neophodna pomoć.

Obojici je uručio pakete pomoći sa neophodnim prehrambenim i higijenskim potrepštinama.