Ministar Fišo obišao boračku zadrugu „Prva boračka-plodovi Bosne“ u Čeliću: Uspješan model organizovanja prenijeti i na druge zadruge

Plantaže i skladišta povrća i voća Poljoprivredno-uslužne-tehničke zadruge „Prva boračka -Plodovi Bosne“ u Čeliću obišao je jučer ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo sa saradnicima, te predstavnicima ove zadruge i članovima Boračko-braniteljske zadruge „Veteran“ iz Sarajeva. Oni su se željeli detaljnije informisati o poslovanju ove zadruge koja se bavi proizvodnjom organske hrane kako bi model njenog uspješnog poslovanja mogli prenijeti i na druga udruženja  tog tipa u Kantonu Sarajevo.

Kako je istakao direktor „Prve boračke - Plodovi Bosne“ Muhamed Alagić, od svog osnivanja i djelovanja na području pet bosanskohercegovačkih općina, ova firma, sa sjedištem u Sarajevu, je opravdala svoje postojanje te otvara mogućnosti za nova upošljavanja pripadnika boračke populacije.

Na plantažama u Čeliću, površine 350 dunuma, obavljena je jesenja sjetva kukuruza, posijani su pšenica i raž, te se uređuju zasadi jagode. U zadruzi su zadovoljni prinosima i ostvarenom dobiti, s obzirom da je ovo tek druga godina od pokretanja proizvodnje na ovom lokalitetu. Oko 450 tona povrća i voća je izvezeno na evropsko tržište. Plasman je osiguran za oko 90 posto proizvedene količine hrane.

„Zadruga je trenutno koncipirana na partnerskim odnosima 20 proizvođača voća i povrća u BiH, a tu je i angažman na pakiranju, čuvanju i transportu“, naveo je Alagić i istakao da je trenutno neohodno osigurati novce za nabavku hladnjače.

On je pozvao pripadnike boračke populacije u svim općinama da se organizuju i pridruže zadrugama, a nadležne ministre poljoprivrede i boračkih pitanja u BiH da investiraju u ovakve projekte te tako podrže zapošljavanje boračke populacije.

„Ostvarili smo nove kontakte sa investitorima iz Slovenije i Austrije koji žele uložiti u pokretanje novih pogona ovdje. Interes postoji, pa treba širiti proizvodnju“, dodao je Alagić.

Član „Prve boračke - Plodovi Bosne“ Adnan Mehinović istakao je da se od pokretanja proizvodnje stalno povećava broj kooperanata, a  najviše ih je sa područja Koraja i Romanije.

„Cilj nam je bio povezati Sarajevo sa sjeverom BiH, a sada nam je namjera objediniti snage i širiti plasman. Želimo uvezati boračku populaciju, ali su nam u fokusu i povratnici koji pokazuju veliki interes za ovu vrstu posla i saradnje“, ističe Mehinović.

Prema riječima ministra Fiše, boračke zadruge postaju prepoznatljiv i sve prihvatljiviji model udruživanja nezaposlenih pripadnika boračke populacije koji žele da žive od svog rada a ne od socijalne pomoći.

„Moramo napraviti iskorak, okrenuti se ekonomiji i proizvodnji, iskoristiti raspoložive resurse u našoj zemlji kao i šansu koja nam se pruža kroz boračke zadruge“, naveo  je ministar Fišo.

Izrazio  je očekivanja  da će koncept  rada „Prve boračke - Plodovi Bosne“  biti prepoznat i među članovima boračkih zadruga sa područja općine Ilidža, Hadžići, Ilijaš, Vogošća i Centar kao i drugih koje se osnivaju.

Zdenko Marković, član  Boračko-braniteljske zadruge „Veteran“ iz Sarajeva rekao je da se branitelji moraju ujediniti i iskoristiti mogućnosti koje im se nude za pokretanje zadružnih poslova.

 „Jedina nam je šansa okrenuti se onome što imamo, a to su prirodna bogatstva i neobrađena zemlja.  Treba iskoristiti i mogućnosti koje nam kroz ove projekte pruža Evropska unija. Zato smo i osnovali zadrugu“, naglašava Marković